Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Logo
Nincs bejelentkezve Belépés a B szintre
Legutóbbi módosítások Linkek
Partnerek

A világ hírei 2021 március

Hazai hírek

 

A MET Csoport aláírta az adásvételi szerződést az OPUS Nyrt-vel a TIGÁZ Földgázelosztó Zrt 49,57% -os részvénycsomagjának eladásáról. Így a legnagyobb hazai földgáz elosztóhálózat teljesen a Mészáros csoport érdekeltségbe kerül. A vételárat nem hozták nyilvánosságra.

Az OPUS Nyrt a hó végén az EON Hungária Zrt-vel is adásvételi szerződést kötött az EON Tiszántúli Áramhálózati Zrt megvásárlására, így a TITÁSZ is e cégcsoport érdekeltségébe kerül. A vételárat ez esetben sem hozták nyilvánosságra.

Az Országos Atomenergia Hivatal a Paks II reaktorblokkok létesítési engedélyezési eljárása keretében elektronikus közmeghallgatást tartott. A felvetett kérdésekre a válaszokat az OAH írásban fogja megadni.

Mindkét fél részéről (MAVIR, ill. ELES) bejelentették, hogy a magyar-szlovén kétrendszerű 400 kV-os alaphálózati összeköttetés Pince és Cirkovce között 2022 márciusra készül el.

 

Nemzetközi hírek

 

Hét európai ország (hazánk, Csehország, Franciaország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia) miniszterelnöke közös levélben szólította fel az Európai Bizottság vezetőit, hogy a 2050-es és a 2030-as klímacélok megvalósítása érdekében ismerjék el az atomenergia pozitív szerepét.

A Nemzetközi Energia Ügynökség 40 ország és az EU vezetőivel tartott a hó végén egy “IEA-COP26 Net Zero” videokonferenciát, amely a novemberben Glasgowban rendezendő COP-26 nemzetközi klímacsúcs előkészítése keretében tartottak. A csúcs résztvevői közül 20 állam, köztük pl. hazánk, az USA, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország képviselői elfogadtak egy “7 alapelv” elnevezésű dokumentumot, amely felhívást tartalmaz arra, hogy a 2050-évi nettó zéró karbonkibocsátás érdekében mely elveket kell követni.

Az ENSREG (az EU országok nukleáris biztonsági felügyeleteinek csoportja) az Asztravec belorusz atomerőműben folytatott missziója során alapvetően pozitívan értékelte egy korábbi (2018-as) vizsgálata során feltárt biztonsági hiányosságok felszámolására tett lépéseket. Hasonlóan biztonságosnak ítélte a NAÜ főigazgatója az első belorusz atomerőmű biztonságos voltát. Az Asztravec Atomerőmű két 1200 MW-os orosz blokkal létesül, amelyek Paks II-höz hasonlóak, az első reaktorblokkot a közelmúltban helyezték üzembe, a második blokkon e hónapban fejezték be a szerelési munkákat. Az Európai Parlament a közelmúltban az atomerőmű azonnali leállítására szólította fel Fehéroroszországot a vélt biztonsági hiányosságok miatt.

Putyin orosz elnök 2045-re 25%-osra kívánja emelni az atomenergia részarányát az energia mixben. Ehhez 45 új reaktorblokk létesítése válik szükségessé.

A román állami gázvállalat, a ROMGAZ kötelező vételi ajánlatott tett a Neptun fekete tengeri gázmező részvényeinek 50%-át kitevő, az Exxon-Mobil által birtokolt csomagra. A még termelésbe nem vett gázmező másik 50%-os tulajdonosa az osztrák ÖMV.

A BP cég egy 1 GW-os “kék hidrogén” üzemet tervez létesíteni a Teeside olajfinomító mellett. A létesítmény földgázból állítana elő hidrogént és évi 2 millió tonna széndioxidot, mely utóbbit tárolni akarják.

Az osztrák Verbund villamos művek 480 MW-tal bővíti a kapruni (Limberg) szivattyús tározós vízerőművet. A kivitelezési munkákat még idén megkezdik, és 2025-re készül el a létesítmény.

2020-ban 8,7%-kal csökkentek Németország ÜHG kibocsátásai, ezen belül a széndioxid emisszió 9,4%-kal volt kevesebb az előző évinél. Az energiaszektor széndioxid kibocsátásai 14,5%-kal csökkentek a szén- és ligniterőművek leállása, ill. alacsonyabb termelése miatt.

A német kormány peren kívüli egyezség keretében összesen 2,4 milliárd € kártérítést fizet négy energiacégnek (Vattenfall, RWE, EON és EnBW) az atomerőműveik kényszerű bezáratása miatt.

Kína 2025-re 40%-kal, 50 GW-ról 70 GW-ra növeli atomerőművi kapacitásait, de folytatja szénerőművek építését is. Az ázsiai országban a tervek szerint 2025-re a 20%-ot érhet el a nem fosszilis energiatermelés aránya és 18%-kal csökken a GDPre vetített energiafelhasználás.