Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Logo
Nincs bejelentkezve Belépés a B szintre
Legutóbbi módosítások Linkek
Partnerek

A világ hírei 2022 február

 

Hazai hírek

Az MVM megvásárolta az EON Hungária Zrt-től az EON Áramszolgáltató Kft-t, amely a Dunántúlon (ÉDÁSZ és DÉDÁSZ régiók) nyújt villamos energia egyetemes szolgáltatást. A tranzakció még idén tavaszra várt zárását követően az egész országban kizárólag az MVM Csoport nyújt földgáz és villamos energia egyetemes szolgáltatást.

A MEKH jóváhagyta a MAVIR új hálózatfejlesztési tervét. A terv 5 kötetet tartalmaz és először készült az új – az Üzemi Szabályzatban leírt – módszertan szerint. A terv a MAVIR honlapján elérhető.

A villamos energia piaci árának drasztikus emelkedése miatt a MAVIR által kezelt KÁT és METÁR kasszákban – amelyből a támogatások kifizetése történik – többlet keletkezett. Egy év elején hatályba lépett új szabályozás alapján a többletet a kasszákat finanszírozó üzleti fogyasztóknak visszatérítik. A MEKH határozata értelmében első ízben a januári elszámolás alapján összesen 44,7 Mrd Ft-ot fizetnek vissza.

 

Nemzetközi hírek

A hónap végén kitört orosz-ukrán háborús konfliktus tovább növelte az olaj és a földgáz árát a piacokon, ráadásul a hírek függvényében az árak volatilitása is megnőtt. A földgáz TTF jegyzések 95 és 135 €/MWh között mozogtak, az olajár is megnőtt, a hó végére a Brent jegyzése is meghaladta a 100 USD/hordó értéket. Ugyanakkor a kvótaár kismértékben csökkent. Egyelőre azonban a szállítások Oroszországból folyamatosak.

Németország az Oroszország elleni szankciók keretében bejelentette, hogy felfüggesztik az Északi Áramlat-2 vezeték engedélyezési eljárását. A finn kormány biztonsági okokból felülvizsgálja a Hanhikivi-1 reaktorblokk projektet. A Paks II-höz hasonló reaktorblokk – amely még szintén nem kapta meg az létesítési engedélyt – a Fennovoima projektcég tulajdona lenne, amelyben a Roszatom 25%-os részesedéssel rendelkezik.

A világon tavaly 15 700 MW új tengeri szélerőmű lépett üzembe és ezek összes teljesítőképessége meghaladta a 48,2 GW értéket. A legtöbb ilyen szélerőmű Kína (19,7 GW), az Egyesült Királyság (12,3 GW) és Németország (7,7 GW) partjai közelében működik.

Európában tavaly 17 400 MW új szélerőművet létesítettek, ebből 11 GW-ot az EU tagállamaiban, ezek 81%-ka (14 GW) szárazföldi létesítmény. A legtöbb szélerőművel az Egyesült Királyság rendelkezik, őket Svédosrzág, majd Németország követi. 1000 MW-ot meghaladó szélerőmű kapacitás működik még Törökországban, Franciaországban, Oroszországban és Hollandiában.

Franciaországban tavaly 3951 MW új megújulós erőművet helyeztek üzembe. A megújulós erőművek összes teljesítőképessége az év végén 59 781 MW volt, ebből 25 708 MW vízerőmű, 18 783 MW szélerőmű és 13 067 MW naperőmű.

A francia kormány új energiastratégiát terjesztett elő, amelynek egyik központi eleme az atomenergia. A terv egyelőre 6 db új EPR reaktorblokk építésével számol, az első egység 2035. évi üzembe helyezése mellett, továbbá kis moduláris reaktorblokkok (SMR) építését is célul tűzték ki. 2050-ig összesen 25 000 MW új nukleáris kapacitást építenének és 50 év felett is meghosszabbítanák a működő atomerőműveik élettartamát. A terv ezenkívül 2050-ig 100 GW naperőmű, 36 GW szárazföldi és 40 GW tengeri szélerőmű építését tartalmazza.

A német RWE új, 2030-ig tartó beruházási terve – amely 15 Mrd € nagyságú forrást igényel – a leállított szénerőművek helyett 2000 MW új gázturbinás erőmű építését irányozza el “H2 ready” – azaz később hidrogéntüzelésre átalakítható technológiával. A terv 1000 MW szélerőmű és 700 MW elektrolizáló kapacitás létesítését is tartalmazza.

Az USA Energiaügyi Minisztériuma (DoE) 6 Milliárd dolláros alapot hozott létre atomerőművek további üzemben tartásának támogatására. A 4 éven át tartó támogatásra azon cégek pályázhatnak, amelyek gazdasági okokból állítanák le atomerőműveiket.

A belga-francia ENGIE cég partnerekkel egy -a repülésben és a hajózásban használható -szintetikus üzemanyag gyárat épít a francia atlanti part melletti Dunkirknél A létesítmény 400 MW-os elektrolizáló berendezés termékével és a Arcelor Mittal csoport által évi 300 ezer tonna leválasztott széndioxidból állítja elő a szintetikus üzemanyagot. A projekthez a francia kormány 500 millió € támogatást nyújt.

Az argentin atomenergia vállalat EPC (“kulcsrakész”) szerződést írt alá a kínai CNNC céggel az ATUCHA atomerőmű 3.sz. blokkjának megépítéséra. Az 1200 MW-os nyomottvizes reaktorblokk építése 8 Mrd USD-be kerül.