Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Logo
Nincs bejelentkezve Belépés a B szintre
Legutóbbi módosítások Linkek
Partnerek

A világ hírei 2018 szeptember

 

Hazai hírek

A Mátrai Erőmű közgyűlése jóváhagyta a cég új stratégiáját. Abban már nem szerepel új lignittüzelésű blokk építése, s a szénkorszak a következő évtized végéig tarthat. A társaság az MVM Hungarowindnek értékesíti a 16 MW-os naperőművet, de épít két 20-20 MW-osat Bükkábrányban és Halmajugrán. A tervek között szerepel egy 31,5 MW-os hulladéktüzelésű erőmű építése is.

Több sajtómegjelenés is beszámolt arról – és kormányzati körökben sem cáfolták -, hogy késésben van a Paks II beruházása. A korábbi tervek ellenére sem készült el, és nem tudták beadni a blokkok építési engedéykérelmét az OAH részére. Állítólag több kiírt közbeszerzési pályázat is eredmény nélkül zárult. Süli János miniszter a két blokk 2026-27-es üzembe helyezéséről beszélt.

Nemzetközi hírek

Finnországban a hatóságok 20 évvel meghosszabbították a TVO cég Olkiluoto Atomerőműve 1-2 blokkjai működési engedélyét. Az egyenként 890 MW-os blokkok élettartama így 2038-ban jár le.

A francia törvényhozás olyan új törvényt fogadott el, amely lehetővé teszi a kormány számára, hogy a törvény hatályba lépését követően 6 hónappal megszűntesse a lakossági földgáz árak szabályozását.

Eredménytelenül zárult a horvátországi Krk szigeténél tervezett LNG állomás kapacitásának értékesítése a második körben is. Így a projektcég a kötelező érvényű ajánlatok beadását 3 hónappal, december 20-ig meghosszabbította. A jelenlegi tervek értelmében az úszó létesítmény első üteme 2020-ra készülne el, 2,6 mrd köbméter visszagázosítási kapacitással, ami a második ütemben 2021-re további évi 1 köbméterrel, majd 2023-ra további 3 köbméterrel bővülhetne.

A német RWE ellenzi, mert korainak tartja a kormány azon tervét, hogy 2035-38-ig leállítsák Németország széntüzelésű erőműveit.

Az Európai Bizottság a hónap elején megszüntette a kínai gyártású napelem-cellákra néhány éve kivetett, és néhányszor meghosszabbított vámot.

Ausztria fellebezést nyújt be az Európai Bíróságnak az angliai Hinkley Point C ügyében hozott, az Európai Bizottság engedélyező döntését megerősítő ítélete ellen.

Az angliai partok közelében üzembe helyezték a világ legnagyobb tengeri (off-shore) szélerőmű parkját. A 695 MW-os létesítményt a dán Orsted cég építette.

Az OPEC elutasította az amerikai adminisztráció kérését az olajkitermelés növelésére. A hónap végén a Brent ára meghaladta a 82 USD/hordó szintet, ami 4 éves rekord.