Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Logo
Nincs bejelentkezve Belépés a B szintre
Legutóbbi módosítások Linkek
Partnerek

A világ hírei 2018 október

Hazai hírek

Az MVM a MAVIR hálózatfejlesztéseinek finanszírozására 100 millió €-s kölcsönszerződést kötött a luxemburgi székhelyű Európai Beruházási Bankkal (EIB). A kölcsön alaphálózati, alállomási fejlesztésekre és rekonstrukciókra szolgál, beleértve az új magyar-szlovák összeköttetéseket is.

A MAVIR hamarosan megkezdi a magyar- szlovén 400 kV-os távvezeték kivitelezését. A 120-130 millió € beruházási költséggel Pince és Cirkovce között létesülő kb. 80 km-es távvezeték 2021-re készül el. A távvezeték megépülésével hazánknak minden szomszédos országgal lesz alaphálózati összeköttetése. A beruházást az EU is támogatja.
Az ITM ill. a MEKH közleményei értelmében október közepén a hazai földgáztárolók töltöttsége elérte a 4,6 milliárd köbmétert. azaz 73,5 %-os volt.

Üzembe helyezték a MET Csoport tulajdonában álló Dunamenti Erőmű telephelyén létesült új 17,6 MWp-os naperőművet. A cég a 25 millió €-s beruházást bankhitelből finanszírozta.

A hónap közepén néhány napig kb. 500 MW-tal korlátozták a Paksi Atomerőmű teljesítményét, ugyanis az alacsony vízállás miatt ki kellett tisztítani a vízszűrőket. Egyébként a Duna rekord alacsony vízállása nem okozott zavart az atomerőmű működésében.

 

Nemzetközi hírek

 

Az USA nukleáris felügyelete (NRC) elvi típusengedélyt adott a koreai KEPCO cég 1400 MW-os APR 1400 jelű reaktortípusára. Az engedély azonban nem jelent közvetlen létesítési engedélyt.

Az EDF folytatja Angliában a következő új atomerőművi blokkja, a Sizewell C erőműrészben építendő EPR reaktorblokk ügyében a közmeghallgatásokat. A francia cég az építkezést 2021-ben tervezi megkezdeni.

A svájci szövetségi kormány törvényjavaslatot készít elő a villamosenergia piac liberalizálására. Mint ismert, az alpesi országban eddig nem liberalizálták a végfogyasztói piacot. A tervek értelmében azon fogyasztók, akik nem lépnek ki a szabad piacra, szabályozott módon részesülnek ellátásban, kizárólag hazai termelésű villamos energiából, amelynek megújuló forrású hányadát külön jogszabály fogja rögzíteni.

Az osztrák OMV vezérigazgatója bejelentette, hogy csak 2019-ben hoznak döntést a Fekete tenger romániai partjainál feltárt gázmezők termelésbe vételéről. A koncessziós kitermelésre a román parlament által elfogadott, de még ki nem hirdetett törvény feltételeit nem tartják ugyanis kedvezőnek. Az OMV és az Exxon Mobil 2008 óta mintegy 1,5 milliárd € költséggel végezte a kutatásokat. A feltárt mező mintegy évi 6 milliárd köbméter földgáz kitermelését tenné lehetővé. (Románia jelenlegi éves földgáztermelése 10-11 milliárd köbméter.) A kitermelés Magyarország ellátása szempontjából is nagyon fontos tényező lenne.