Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Logo
Nincs bejelentkezve Belépés a B szintre
Legutóbbi módosítások Linkek
Partnerek

A világ hírei 2018 november

Hazai hírek

Az MVM Hungarowind átadta az ország eddigi legnagyobb naperőművét. Felsőzsolcán az MVM Csoport 110 MW-os naperőművi programja keretében épült 20MW-os létesítmény 9 Milliárd Ft-os beruházással valósult meg.

Monoron az ALTEO Nyrt. adta át 4 MW-os naperőművét. A tőzsdén jegyzett társaság saját kivitelezésében létesült erőmű 1.7 milliárd Ft-ból valósult meg. A cég két további 7-7 MW-os naperőművet épít Nagykőrösön és Balatonberényben, ezek jövőre készülnek el.

Az Európai Bizottság a kötelességszegési eljárás első lépcsőjeként több tagország között hazánknak is felszólító levelet küldött az Energiahatékonysági Irányelv nem megfelelő átültetése ill. végrehajtása miatt.

Nemzetközi hírek

A hónap végén az Európai Bizottság “Tiszta bolygót mindenkinek” címmel nyilvánosságra hozta új hosszútávú klíma- és energiastratégiáját. A stratégia netto zéró ÜHG kibocsátású gazdaság megteremtését célozza 2050-re, elsősősorban a “tiszta” energiaforrásokon alakuló széleskörű villamosítás alapján. Hasonló jellegű ágazati tanulmányt mutatott be az európai villamos energetikai társaságok szövetsége, az Eurerelectric is.

A finn TVO cég újabb 4 hónapos csúszást jelentett be az Olkiluoto Atomerőmű EPR reaktorblokkall létesülő, 1650 MW-os 3.sz. blokkjánál. A legújabb ütemterv szerint 2019 júniusban kezdődhet a nukleáris üzemanyag berakása és az első párhuzamos kapcsolást 2019 októberre tervezik.

A francia kormány nyilvánosságra hozta új energiastratégiai tervének első tervezetét, amely a 2015-ös hasonló terv felülvizsgált változata. A terv két fő célja az ÜHG kibocsátás csökkentése és egy kiegyensúlyozottabb villamosenergia mix elérése a nukleáris hányad 50%-ra csökkentésével. A korábbi tervhez képest ez a program 10 évvel kitolja a nukleáris részarány csökkentését, A tervezett célt csak 2035-re érnék el a régi 900 MW-os reaktorflotta fokozatos leállítása révén, amit 2022-2035 között végeznének el.

A lengyel kormány is bemutatta az új, 2040-ig szóló energiastratégia tervezetét. Ebben a szén arányát a villamos energia termelésben a jelenlegi 80%-ról 30%-ra csökkentenék és a 2040-es évekre 6-9000 MW atomerőművet építenének. Az első lengyel reaktorblokk 2033-ra készülne el.

Az Európai Bíróság ítéletében hatályon kívül helyezte az Európai Bizottság jóváhagyó döntését az Egyesült Királyságban bevezetett kapacitásmechanizmus ügyében. A Tempus megújuló energiacég keresete alapján hozott döntésben a luxemburgi székhelyű törvényszék leállította az újabb aukció kiírását és azonnal hatállyal felfüggesztették a korábbi aukciók alapján történő kifizetéseket.

Az osztrák OMV szerződésmódosítást írt alá a GAZPROM-mal, amelynek értelmében a 2040-ig érvényes hosszútávú gázszállítási szerződésben előirányzott éves szállítások volumenét 20%-kal , 5 milliárdról 6 milliárd köbméterre növelik.

Putyin és Erdogan elnökök ünnepélyesen felavatták a Török Áramlat vezeték utolsó tengeralatti szakaszának elhelyezését a Fekete tenger török partjainál. A 900 km hosszú kétrendszerű vezeték egyenként évi 15,8 milliárd köbméter gáz szállítására alkalmas , üzemi próbái 2019-ben lesznek.
A hónap utolsó napján keltezett sajtóhírek szerint a Gazprom döntött egy új “South Stream Light” gázvezeték építéséről, amely Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül érne hazánkba, illetve Ausztriába. A vezeték 2021-re képes lenne kiváltani a jelenleg Ukrajnán keresztül történő szállításokat.