Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Logo
Nincs bejelentkezve Belépés a B szintre
Legutóbbi módosítások Linkek
Partnerek

A világ hírei 2018 december

Hazai Hírek

 

Decemberben kétszer is megdőlt a hazai villamos energia rendszer terhelésének történelmi rekordja. A MAVIR adatai szerint a rendszerterhelés december 6-án 6843 MW, majd december 19-én 6869 MW-os csúcsot ért el.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetésével folyamatban van egy új Nemzeti Energiastratégia kidolgozása, amelynek határidejét a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat 2019. szeptember 1-ben jelölte meg. A határozat egyebek mellett arra is kitér, hogy a stratégia kidolgolgozása során meg kell vizsgálni, hogy szükséges-e külön ösztönzők alkalmazása az új erőmű építésekhez, az új technológiák, ideértve az energiatárolási technológiák alkalmazását, a rezsicsöklentés eredményeinek megőrzése mellett az egyetemes szolgáltatás rendszerét, a földgázbeszerzés diverzifikásának lehetőségeit is.

Decemberben módosították a KÁT rendeletet, megszigorították a kiadott KÁT engedélyek módosításának feltételeit. A kiadott engedélyek szerinti üzembe helyezés ezután csak egy évvel hosszabbítható meg és ez esetben is a KÁT átvételi ár csökken és a METÁR-ra vonatkozó menetrendezési feltételeleket kell alkalmazni. Emellett ezután az eljárások nem függeszthetők fel.

A Mátrai Erőmű Zrt. az MVM Hungarowind Kft. részére értékesítette a 16 MW-os visontai naperőművet. Az erőmű társaság közleménye szerint az árbevételt két új, Bükkábrányban illetve Halmajugrán felépítendő összesen 40 MW kapacitású naperőmű építésénél használják fel. A tranzakció árát nem hozták nyilvánosságra.

 

Nemzetközi Hírek

 

Decemberben a lengyelországi Katowicében tartották az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 24. ülését (COP-24), amelyen a tagállamok megállapodtak a párizsi klímaegyezmény végrehajtási és ellenőrzési szabályairól és menetrendjéről, de nem történt előrelépés az előirányzott szigorítás kérdésében. A megállapodást a párizsi egyezményből kilépni szándékozó Egyesült Államok is elfogadta.

A lengyelországi LNG terminál üzemeltetője a Polskie LNG cég tendert írt ki a létesítmény 50%-os kapacitásnövelésének megvalósítására. Ezt követően a Sosnowiec LNG termiál éves kapacitása 2021-re eléri az évi 7,5 millió köbméter kapacitást.

Sikertelenül zárult a Krk melletti adriai úszó LNG terminálra kiírt és többször meghosszabbított ún. Open Season eljárás második köre is. Nem érkezett be kellő ajánlat a létesítmény kereskedelmi hasznosítására, ami az EU-s szabályok szerint a létesítés feltétele. Sajtóhírek szerint Magyarországról sem érkezett ajánlat.

Az év végén felgyorsult tárgyalásokon sikerült a trilógus megbeszéléseken (a háromoldalú tárgyalások résztvevői az Európai Bizottság. A Tanács -azaz a tagállamok – és az Európai Parlament képviselői) politikai megállapodásokat elérni a Bizottság által 2 évvel ezelőtt kiadott “Tiszta energia” jogszabály-tervezet csomag még nyitott kérdéseiben, ideértve az új villamos energia piaci direktívát és rendeletet is. Így nem látszik akadálya annak, hogy a jogszabályokat 2019 tavaszán – még a Juncker-Bizottság idején – kihirdethessék.

Az év utolsó hónapjaiban – némi volatilitás mellett – csökkentek a nemzetközi olajárak. A Brent év végi záróára 53 USD/hordó értékre esett vissza.

A végső tesztek sikeres lezártát követően megkezdte a kereskedelmi üzemet az első EPR típusú reaktorblokk a kínai Taishan Atomerőmű 1. sz. blokkjaként. A 30%-ban az EDF tulajdonában álló atomerőmű 2. sz hasonló blokkját 2019-ben helyezik üzembe. Jelenleg épülnek további EPR blokkok a finnországi Olkiluotoban és franciaországi Flamanville Atomerőműben (mindkettő súlyos késésben és 2019- és 2020 jelenlegi várható üzembe lépési határidővel), valamint két blokk az angliai Hinkley Point atomerőműben, ahol az első blokk alaplemezének betonozását kezdték meg decemberben.

Az USA erőteljesen növeli földgázexportját és 2019-ben Ausztrália és Katar után a világ harmadik legnagyobb LNG exportőrévé válik. A folyamatban levő cseppfolyósító-terminál építések befejezésével 2019-ben azok kapacitása eléri a 91,7 milliárd köbméter/év mennyiséget, míg a 2019-re várható export tényleges volume az 53,6 millárd köbmétert.