Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Logo
Nincs bejelentkezve Belépés a B szintre
Legutóbbi módosítások Linkek
Partnerek

A világ hírei 2019 február

 

Hazai Hírek

Döntés született arról, hogy a cseh-szlovák-magyar- román árampiac összekapcsolási projekt csatlakozik a nyugat-európai országok piac-összekapcsolásához. Megvalósulása esetén ez jelentős lépés lehet az egységes európai árampiac létrehozásának menetében.

Hazánk és Szlovénia közötti gázvezeték létesítéséről állapodtak meg kormányzati illetékesek. Amennyiben a vezeték megépül, fizikai összeköttetést biztosíthat hazánk részére az olaszországi LNG terminálokhoz.

Távozott az NKM Csoporttól Bally Attila az NKM Áramszolgáltató (volt DÉMÁSZ) és az NKM Gázszolgáltató (volt FŐGÁZ) vezérigazgatója. Mindkét szolgáltató vezetését Hiezl Gábor az NKM vezérigazgatója látja el.

Változott az FGSZ irányítása is. Február elejétől Ferencz I.Szabolcs elnök-vezérigazgatóként irányítja a vállalatot. Az új elnök-vezérigazgató az elmúlt másfél évtizedben különböző vezető funkciókat töltött be a MOL Csoportnál. Terhes Kristóf az operatív ügyekért felelős vezérigazgatóként folytatja munkáját.

Az EON Hungária a győri AUDI gyár két épületének tetején 2020 elejére megépíti Európa legnagyobb tető-naperőművét. A 160 ezer négyzetméteres tetőfelületen épülő erőmű 12 MWp teljesítőképességű lesz.7

Elkészült és megkezdte próbaüzemét a Mátrai Erőmű Zrt Bükkábrányban létesített naperőműve. A 20 MWp-os létesítményt 5.16 milliárd Ft-os beruházással egy rekultivált meddőhányóra telepítették.

Nemzetközi Hírek

A spanyol kormány bejelentette, hogy a korábbi terveknél korábban, 2025 és 2035 között leállítják az ország mind a hat atomerőművét.

Az Európai Bizottság zöld utat adott az EON és az RWE közötti megállapodás azon részének, amelynek keretében az RWE megvásárolja az EON megújuló és nukleáris energia portfólióját. Az ügylet másik részét, amelyben az EON kapná meg az RWE elosztóhálózati és értékesítési üzletágát, a Bizottság még vizsgálja.

Az Európai Bizottság megkezdte az Egyesült Királyság erőművi kapacitásmechanizmusának újbóli vizsgálatát.Bár a mechanizmust a Bizottság még 2014-ben jóváhagyta, tavaly novemberben az Európai Bíróság (ECJ) azt hatályon kívül helyezte és új eljárásra szólította fel az Európai Bizottságot, s bár a határozat ellen a Bizottság fellebbezett, annak halasztó hatálya nincs.A brit illetékesek azóta nem eszközölhetnek kifizetéseket és a következő évekre vonatkozó aukciókat sem írhatják ki.

A szerbiai Gaztrans nevű projektcég, amely a GAZPROM 51%-os és a szerb Srbijagaz cég 49%-os tulajdonában van, megkezdte a 403 km hosszú, évi 11 milliárd köbméter gáz szállítására alkalmas, a bolgár-szerb és a szerb-magyar határt összekötő gázvezeték engedélyeztetését. A vezeték a Török Áramlat vezetékhez csatlakozna.

A horvát LNG Croatia projektcég meghozta a végleges beruházási döntést a Krk szigeti úszó LNG állomás megépítésére, dacára annak, hogy a lefolytatott “open season” eljáráson csak mintegy 0,5 milliárd köbméter gázra érkezett érvényes kereskedelmi ajánlat. A 2021-re elkészülő létesítmény évi 2,6 milliárd köbméter gáz visszagázosítási kapacitású lesz.