Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Logo
Nincs bejelentkezve Belépés a B szintre
Legutóbbi módosítások Linkek
Partnerek

A világ hírei 2019 március

Hazai Hírek

Elkészült és átadták Pakson az ország eddigi legnagyobb naperőművét. Az MVM Csoporthoz tartozó létesítmény 20,6 MWp teljesítőképességű.

Nem fogadta el a MEKH a MAVIR Zrt. által benyújtott legutóbbi hálózatfejlesztési (rendszerfejlesztési) tervet és új terv előírását írta elő 2019. november 30-i határidővel. A határozat értelmében a rendszerirányítónak új módszertan alapján kell elkészíteni az új tervet és azt megbízhatóbb adatok alapján kell elkészítenie, ideértve a tervekben szereplő új belépő kapacitások megalapozottságát is. A hatóság nem találta indokoltnak a Székesfehérvár térségébe tervezett új 400 kV-os alállomás létesítését sem.

Az NKM Zrt. bejelentette, hogy NKM Energia Zrt. néven június 30-i dátummal összevonják két villamos ill. földgázszolgáltató cégüket (az egykori FŐGÁZ, ill. DÉMÁSZ szolgáltatókat).

Szíjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter moszkvai tárgyalásai során megállapodás jött létre a GAZPROM-mal, hogy a 2020 évre vonatkozó magyarországi szállításokat előre hozzák arra az esetre, ha nem jön létre új orosz-ukrán tranzitszerződés, mivel a jelenlegi ez év végével lejár.

Nyilvánosságra hozták a Paks II Atomerőmű létesítésére kötött kulcsrakész fővállalkozói (EPC) szerződés szövegét. Az angol nyelvű dokumentum a Paks II Zrt. honlapján érhető el.

 

Nemzetközi Hírek

Az USA Energiaügyi Minisztériuma (DOE) további 3,7 Mrd USD hitelgaranciát nyújtott a Georgia állambeli Vogtle Atomerőmű 3-és 4. sz. reaktorblokkjának megépítéséhez. Az egyenként 1117 MW-os AP-1000 típusú rektorblokk az egyetlen épülő új atomerőmű az Egyesült Államokban és befejezése az utóbbi időben újólag megkérdejeleződött. A mostani döntéssel a projekthez biztosított szövetségi hitelgarancia összege elérte a 12 milliárd USD-t.

Érdekes adatokat, ill. előjelzéseket tett közé az USA Energia Információs Ügynöksége (EIA). Eszerint az Egyesült Államok energetikai eredetű széndioxid kibocsátása 2050-re is lényegében a jelenlegi szinten marad, pontosabban az előjelzett 5019 Mt érték csak 4%-kal kevesebb a 2018. évinél. Az USA megújuló alapú áramtermelése 10 év alatt megtízszereződött. Ebből a szélerőművi termelés a 2008. évi 55 TWh-ról tavaly 275 TWh-ra nőtt, míg a naperőművi 2 TWh-ról 96 TWh értékre.2018-ban az USA földgáz termelése 11%-kal nőtt, a földgáz export 14%-os növekedés mellett elérte a 102 Mrd köbmétert.

Az Egyesült Királyság erőművi kapacitásmechanizmusát az Európai Bíróságon megtámadott Tempus Energy cég hasonló kereset nyújtott be az Európai Bizottság döntése ellen a lengyel kapacitásmechanizmus jóváhagyása miatt.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint 2018-ban Európában a földgáz felhasználás 1.9%-kal 599 milliárd köbméterre csökkent. Ugyanakkor a megújulós áramtermelés 8,5%-kal növekedett és elérte az 1462 TWh értéket.

A Roszatom szerződést írt alá kínai partnerével két kínai atomerőműben 2-2 VVER-1200 reaktorblokk létesítéséről.

A bolgár kormány ismét befektetőket keres a Belene Atomerőmű megépítésére. Döntést 2020-ra terveznek. Sajtóhírek szerint a Roszatom, a Framatome, a GE, továbbá kínai és koreai cégek fejezték ki érdeklődésüket.

A finn hatóságok kiadták az Olkiluoto-3 sz. EPR reaktorblokk üzemeltetési engedélyét, amely 2038-ig szól. A finn parlament elfogadta a kormány előterjesztését, miszerint 2029-től megtiltják Finnországban a szénerőművek működését.

Sajtóhírek szerint év végére elkészül az orosz-kínai földgázvezeték. A Szibéria Ereje vezeték 3000 km hosszúságú és évi 38 milliárd köbméter földgáz szállítására lesz alkalmas, megvalósítása 2,25 milliárd USD-ba kerül.