Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Logo
Nincs bejelentkezve Belépés a B szintre
Legutóbbi módosítások Linkek
Partnerek

A világ hírei 2019 április

 

Hazai Hírek

A MEKH által publikált adatok szerint 2018-ban a hazai villamos energiafogyasztás 0,8%-kal növekedett, az import aránya éves szinten 31 % volt. A földgázfogyasztás 0,5%-kal, 8,5 Mrd köbméterre csökkent, ami döntően időjárási okoknak tudható be. A KSH adatai szerint tavaly az összes energiafogyasztásunk 1,25%.-kal csökkent és 1107 PJ értéket tett ki.

A Mátrai Erőmű Zrt. Bükkábrányban átadta az ország eddigi legnagyobb naperőművét. A 22,6 MWp-os létesítmény 5,4 Mrd Ft-ból épült fel 33 ha területen egy rekultivált korábbi meddőhányón.

Az ALTEO Nyrt. megvásárolta a Bőny térségében működő 25 MW-os szélerőmű parkot, amely eddig a Raiffeisen Csoport tulajdonában állt.

Sajtóhírek szerint a magyar kormány ajánlatot tett Horvátországnak a létesülő Krk szigeti úszó LNG terminálban egy 25%-os tulajdonrész megvásárlására.

A hónap végén a Barátság kőolajvezetékben szerves klórvegyület szennyezést mutattak ki. Ezért több országban, így hazánkban is felfüggesztették az energiahordozó átvételét. Az ITM miniszter az ellátás fenntartása érdekében 400 kt mértékben felaószabadította a MOL részére a stratégiai olajkészletet, amelyet az év végéig kell visszapótolni. Hasonló lépést tett Csehország és Lengyelország is.

Az Európai Energiaszabályozók testülete, az ACER felszólította hazánkat a BRUA (Bolgár-román- magyar-osztrák) földgáz-összeköttetéshez tartozóan a magyar – osztrák határra egy kapacitás-lekötési (ún. Open season) eljárás lefolytatására. Ezt korábban a MEKH egyetértésével az FGSZ indokolatlannak tartotta, inkább a magyar-szlovák határra tervezte, ami ellen az osztrák regulator tiltakozást nyújtott be. Független elemzők szerint a háttérben egy magyar-osztrák versengés van a régió központi gáz csomópontja (hub) szerepéért.

 

Nemzetközi Hírek

Hosszabb szünet után áprilisban ismét növekedésnek indultak a piaci olajárak, a Brent jegyzése megközelítette a 75USD/bbl értéket. Elemzők szerint az áremelést az USA által az iráni kőolaj exportjára kirótt szankciók okozzák.

Az Európai Parlament is elfogadta a földgáz direktíva módosítását, így az hamarosan megjelenik és hatályba léphet. A módosítás kiterjeszti az európai szabályozás hatályát az Európába irányuló tengeralatti gázvezetékekre is. A szabályozás nem vonatkozik a már meglévő vezetékekre, de érzékenyen érinti az Északi Áramlat 2 vezetéket, amelynek projekt cége perrel fenyegette meg az Európai Bizottságot.

Lengyelország a Swinoujsce LNG terminal 50-%-os kapacitásbővítése után 2024-25-re a Gdanski-öböl térségében egy újabb, úszó LNG visszagázosító állomás létesítését tervezi.

Az EDF értékesíti a svájci Alpiq cégben meglévő 25%-os részesedését két svájci tulajdonostárs, az EOS Holdings és a Primeo Energie részére, amelyek részesedése így 43.9% ill. 26,2%-ra nő a hazánkban (Csepeli Erőmű) is jelenlévő cégben.

A négy német átviteli rendszerirányító elkészítette a 2030-ig terjedő hálózatfejlesztési terv második változatát. Ebben a német kormány céljaival összhangban 2030-ra 65%-os megújuló részaránnyal terveznek, több változatban. Az időszakra vonatkozó alaphálózati beruházások a szárazföldön 52 milliárd €-ra rúgnak, ehhez járul a tengeri szélparkok csatlakoztatásához szükséges 20-27 Milliárd €-os fejlesztés.

Sajtóhírek szerint a német kormány széndioxid adó bevezetését mérlegeli klímapolitikai céljai megvalósításának előmozdítása érdekében.

Az USA energiastatisztikai adatai értelmében tavaly az Egyesült Államok összes energia igénye 4%-kal növekedett, ami a legmagasabb éves növekmény 2010 óta. A növekmény 80%-át fosszilis energiahordozó bázison érték el. Ezen belül a földgáz felhasználás 10%-kal növekedett, míg a széné 4%-kal csökkent. A megújulós termelés 3%-kal növekedett. 2018-ban az USA-ban a kombinált ciklusú erőművek beépített teljesítménye először haladta meg a szénerőművekét 264 GW értékkel, a szenesek 243 GW-jával szemben.