Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Logo
Nincs bejelentkezve Belépés a B szintre
Legutóbbi módosítások Linkek
Partnerek

A világ hírei 2019 május

 

Hazai hírek

A hónap végére helyreálltak az olajszállítások a Barátság vezetéken, immár kifogástalan minőségű kőolaj érkezik hazánkba – közölte a MOL Nyrt.

Kormányhatározat alapján az állam 15 milliárd Ft-os tőkeemelést hajt végre az MVM Zrt-ben. Az összeget a cég tulajdonosi kölcsönként a MAVIR-nak juttatja a Kecskemét környéki energiaellátás javításához szükséges beruházásokra. Egy e havi kormányhatározat 2020-ra 4 milliárd Ft-os összeget biztosít a megújuló energiák befogadásához szükséges átviteli és elosztó hálózati beruházásokra, elsősorban a mezőgazdasági napelemes projektek érdekében.

A METÁR-ra vonatkozó kormányrendelet is módosult. A megszigorított feltételek szerint egy tulajdonosi körbe tartozó, 1 km távolságon belül telepített teljesítményeket össze kell vonni, így az ilyenek nem jogosultak a versenyeztetés nélküli KÁT-ra. Csökkentették továbbá az átvételi árakat is.

A MEKH által közzétett adatok értelmében 2018 végén a háztartási kiserőművek beépített teljesítőképessége 323,4 MW volt. Tavaly összesen 81,9 MW háztartási napelemes erőművet építettek hazánkban.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület közgyűlésén az egyesület elnökének Gelencsér Lajost, főtitkárának Veisz Imrét választották meg.

 

Nemzetközi hírek

A német szövetségi kormány 40 milliárd € támogatást biztosít a bányászati régióknak a 2038-as szénmoratóriummal kapcsolatos kiadásokra. A támogatásból 14 milliárd €-t az érintett tartományok – a kelet-németországi, valami az Észak-Rajna Vesztfália – közvetlenül kapnak, míg 26 milliárdot a szövetségi kormány költ el az érintett térségek infrastruktúrája és K+F kapacitásaink bővítésére, hogy ez által az érintett régiók a befektetők részére vonzóbbak legyenek.

A Siemens cég 2020+Vízió nevű átalakítási programja részeként bejelentette, hogy megválik a hagyományos energetikai (áramtermelés, átvitel, olaj – és gázipar) részlegétől, a Power & Gas divíziótól és abból, valamint a Siemens közel 60%-os tulajdonát képező spanyolországi székhelyű, megújulós gyártókapacitásokat működtető Siemens Gamesa cégből egy új energetikai gépgyártó céget hoz létre. Az új cég éves forgalma 30 milliárd €, a foglalkoztatottak létszáma 80 000 fő. A Siemens 2020-ban tőzsdére viszi az új céget és csak kisebbségi tulajdonrészt tart meg benne. A Siemens a jövőben a nagyobb növekedési potenciált biztosító tevékenységekre, mint a digitalizációra és a smart megoldásokra (beleértve pl az energiatárolást, az e-mobilitást) kíván koncentrálni.

Sajtóhírek szerint a cseh CEZ megválik bolgár, román, török és lengyel erőműi és áramszolgáltató érdekeltségeitől és a jövőben elsősorban a hazai piacra fog koncentrálni: új atomerőmű építésére, a megújuló energiákra és az elosztó hálózati fejlesztésekre.

A bolgár kormány felhívást adott ki a tervezett Belene Atomerőmű építéséhez befektető partner és/vagy áramátvevő cégek részére. A projekthez a bolgár állam sem garanciát, sem áramátvételt nem kíván biztosítani, az erőmű többségi tulajdonosa az állami villamos művek, a NEK lenne. Az ajánlatokat 90 napon belül kell benyújtani, a partner kiválasztását az év végéig ígérik.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (OECD IEA) jelentést adott ki “Atomenergia egy tiszta energiarendszerben” címmel. A tanulmány felhívja a kormányokat, hogy tartsák életben a nukleáris opciót, mert e nélkül a klímavédelmi célkitűzések csak igen nehezen lennének elérhetők.

Franciaország 10 évvel kitolta, 2025 helyett 2035-re módosította azt a határidőt amikorra a francia áramtermelésben a nukleáris energia arányát a mostani 75%-ról 50%-ra kell csökkenteni.

Romániában politikai viták tárgya lett a Fekete tengeri földgázmezők termelésbe vételének kérdése. A koncesszió tulajdonosai, az amerikai ExxonMobil és az osztrák OMV a jogszabályi és üzleti feltételeket nem tartják alkalmasnak, ill. megbízhatónak a termelés megkezdéséhez. Sajtóhírek szerint a kérdés Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök találkozóján is szóba került. Az érintett mezőkben kitermelt gáz egyik legnagyobb felvevője hazánk lehetne.