Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Logo
Nincs bejelentkezve Belépés a B szintre
Legutóbbi módosítások Linkek
Partnerek

A világ hírei 2019 június

Hazai hírek

Magyar-szerb földgázvezeték építésére vonatkozó kormányközi egyezményt kötöttek. A mintegy 10 milliárd köbméter kapacitású összeköttetés a tervek szerint 2021 végére készülhet el.

Pakson megkezdődött a Paks II. Atomerőmű beruházáshoz kapcsolódó felvonási épületek kivitelezése.

Egy kínai cég (CMC) Kaposváron 200 ha területen 32 milliárd Ft beruházással egy 100 MW-os naperőművet épít. A létesítmény év végére készülhet el.

Kormányhatározat értelmében az állam 38 milliárd Ft-ért eladja a magyar-szlovák gázvezetéket, ill. azt az üzemeltető társaságot, az MGT-t az FGSZ Földgázszállító Zrt-nek.

A MEKH közzétette a 2018. évre vonatkozó előzetes energiastatisztikai adatokat. Eszerint megállt a primer energia felhasználás eddig tapasztalt növekedése, ez 1115 PJ értéket jelent. Növekedett ezen belül az import aránya, ami 92%-ra rúgott. A megújulókon belül tovább csökkent a biomassza mennyisége, és 75%-kal növekedett a naperőműi termelés (607 GWh-ra) és utolérte a szélerőműves termelést.

Távozott Valaska József a Mátrai Erőmű Zrt elnök-vezérigazgatói székéből. A cég új vezérigazgatója Horváth Péter lett, aki 2010-13 között a MEH elnöke volt, majd 2015 után egy ideig az ENKSZ (az NKM elődje) elnök-vezérigazgatója volt.

Szintén júniusban távozott beosztásából Csomai Kamilla, aki 2015 óta volt a MAVIR vezérigazgatója. Utódjáról még nem született döntés.

 

Nemzetközi hírek

Hazánk, Csehország, Lengyelország és Észtország az Európai Tanácsban megvétózták Európa 2050-es teljes karbonmentesítési tervét.

Az USA Környezetvédelmi Hivatala (EPA) új “Megfizethető Energia Szabályozást” (ACE) adott ki, amely helyettesíti az Obama adminisztráció alatt kiadott Tiszta Energia Szabályozást, amely bírósági óvások miatt egyébként nem lépett hatályba. Az új szabályozás nem tiltja a szénerőművek további működtetését, annak eldöntését a szövetségi államokra bízza. A szabályozás értelmében az államoknak széndioxid kibocsátás-csökkentési tervet kell készíteniük. A szabályozás a leállítás helyett a hatásfok növelését helyezi előtérbe.

A francia nukleáris biztonsági hatóság elutasította, z EDF kérelmét, miszerint az épülő EPR reaktoros Flamanville-3 reaktorblokk főgőzvezeték hegesztési varratainak javítását csak a blokk üzembe helyezését követően 2024-ig javítsák ki. Azt az üzembe helyezés előtt meg kell tennie a tulajdonosnak. Sajtóhírek szerint emiatt a blokk üzembe helyezése 2022 vége előtt nem lesz lehetséges.

Hatalmas, több mint egy napig tartó, gyakorlatilag teljes áramkimaradás sújtotta Argentínát a hónap közepén. A kimaradás érintette Uruguayt, Paraguayt ill. Brazília déli részét is. A hírek szerint egy nagy vízerőműhöz csatlakozó alaphálózati vezeték kiesése indította el a rendszer összeomlást.

Az orosz energiaügyi miniszter szerint a GAZPROM kész új tranzitszerződést tárgyalni ukrán partnerével az év végén lejáró szerződés helyett. Az orosz fél azonban a tárgyalások megkezdésével megvárja az új ukrán kormány hivatalba lépését.

Az Európai Bizottság értékelte az egyes tagállamok által benyújtott nemzeti energia- és klíma terveket és megállapította, hogy a 2030-rakitűzött összesített célok nem elégségesek a párizsi egyezmény szerinti eredmény eléréséhez, az országoknak az év végéig benyújtandó tervekben ambiciózusabb célokat kell meghatározniuk. Az összesítés szerint az energiahatékonyság terén az elmaradás 6,2 %-os, a megújuló arány esetében csak 1,6%-nyi.