Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Logo
Nincs bejelentkezve Belépés a B szintre
Legutóbbi módosítások Linkek
Partnerek

A világ hírei 2019 augusztus

Hazai hírek

 

Szeptember elején jelenik meg az első METÁR pályázat. A vonatkozó rendelet módosítása alapján a MEKH szeptember 2-án jelenteti meg a pályázati felhívást. Összesen évi 1 Mrd Ft összegű prémiumtámogatásra lehet pályázni, két kategóriában: a 0,3-1 MW közötti, illetve az 1-20 MW közötti megújulós erőművekkel.

A MEKH által publikált adatok értelmében augusztus közepén a hazai kereskedelmi és stratégiai földgáz tárolók töltöttsége 5,5 milliárd köbméter volt, ami lényegesen magasabb a tavalyi, ill. 2017-es hasonló időszaki 3,9 milliárd, illetve 3,4milliárd köbméteres értékeknél.

Az állam tőkeemelése révén az MVM Zrt. lett az NKM Nemzeti Közművek Zrt. 100%-os tulajdonosa. Eddig az MVM 93,5%-os tulajdonos volt, a részvények többi része a Magyar Állam tulajdonában volt.

 

Nemzetközi hírek

 

A román parlament ipari és szolgáltatási bizottsága a földgáz kitermelésre egy 2018-as kormányrendelettel kivetett különadók eltörlése mellett foglalt állást. Erre azt követően került sor, hogy Trump elnök is felszólította Romániát egy kedvezőbb energetikai befektetési környezet kialakítására illetve sajtóhírek szerint a kérdés az augusztusi Trump-Iohannis elnöki találkozó napirendjén is szerepelt.

Oroszországban átadták a világ első úszó atomerőművét. A 70 MW-os Lomonoszov Akadémikus nevű létesítmény megkezdte 5000 km-es útját a Jeges tengeren Csukcsföld irányába, ahol a hálózatra fog csatlakozni.

A szlovén kormány az új energiastratégia kialakítása során vizsgálja a Krsko Atomerőműben egy új reaktorblokk létesítésének lehetőségét.

Bulgária összesen 13 ajánlatot kapott a Belene Atomerőmű építéséra kiírt tenderen a projektben való befektetői részvételre, a berendezések szállítására, ill. az ott termelendő áram átvételére. A befektetői ajánlattevők között szerepel a Roszatom, a kínai CNNG, a koreai KHNP, és egy német cég is. Az atomerőmű szállítására és a finanszírozás megszervezésére a francia Framatome és az amerikai General Electric tett ajánlatot. A bolgár illetékesek év végére szeretnének eredményt hirdetni.

Augusztus 6-án Anglia és Wales területén fogyasztói korlátozásokkal járó üzemzavar volt, miután villámcsapások értek alap- és elosztó hálózati létesítményeket és több erőmű is kiesett. A National Grid rendszerirányító bevetette a rendelkezésre álló tartalékokat, azonban a frekvencia 48,8 Hz-re csökkent, ekkor 1000 MW-os (5%-nyi) fogyasztói korlátozást vezettek be, így tudták helyreállítani a normál üzemet. A brit hatóság, az OFGEM vizsgálatot kezdett annak kiderítése érdekében, hogy elegendőek-e a jelenleg előírt tartalékok a rendszer biztonságos üzemeltetéséhez.

Az USA 11 szövetségi állama (többek között Kalifornia, Massachusetts, New York, DC) és 7 városi önkormányzata (köztük New York, Chicago, Los Angeles) bíróságon támadta meg a Trump adminisztráció “Megfizethető Tiszta Energia” Rendeletét (ld. ETE Világ hírei 2019. június).