Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Logo
Nincs bejelentkezve Belépés a B szintre
Legutóbbi módosítások Linkek
Partnerek

A világ hírei 2019 október

Hazai hírek

 

Jelentős tulajdonosi átrendeződés az áramszolgáltatóknál. Az EON-RWE (Innogy) ügylet brüsszeli jóváhagyását követően az EON Hungária október elején megvásárolta az EnBW 27%-os üzletrészeit az ELMŰ Nyrt-ben és az ÉMÁSZ Nyrt-ben. Elvi megállapodás jött létre az EON és az MVM Csoport, illetve az EON és a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó OPUS Csoport között. A megállapodások értelmében Az EON Hungária megveszi az MVM-től az ELMŰ-ben és az ÉMÁSZ-ban meglévő tulajdonrészeit. Az EON Hungária két áramhálózati cégét értékesíti: az EMÁSZ Hálózati Kft-t az MVM, míg a Tiszántúli Áramhálózati Kft-t az OPUS Csoport vásárolja meg. Ezzel egyidejűleg az MVM 25%-os pénzügyi befektetői pozíciót szerez az EON Hungária Zrt-ben. A teljes tranzakció-együttes várhatóan csak 2021-re zárul le. Az EON bejelentette, hogy teljes magyarországi üzletét továbbra is Kiss Attila, az EON Hungária elnök-vezérigazgatója irányítja.

Az orosz fővállalkozó átadta és az illetékes hazai szervezetek elfogadták a Paks II. Atomerőmű műszaki tervét. A létesítési engedélykérelem benyújtása a jelenlegi tervek szerint 2020. június 30-ig történik meg.

A MEKH által publikált adatok értelmében ez év június 30-án a hazai naperőművek meghaladták az 1,1 GW össz-teljesítőképességet, amiből 388,5 MW háztartási méretű kiserőmű.

A magyar-szlovák gázvezetéket birtokló projektcég, a Magyar Gáz Tranzit Zrt az FGSZ Földgázszállító tulajdonába került.

A MOL három telephelyén, Százhalombattán, Tiszaújvárosban és Füzesgyarmaton naperőműveket adott át összesen 18,4 MW teljesítőképességgel

A francia Framatome és a német Siemens konzorciumával kötött szerződést a Roszatom illetékes cége a Paks II. Atomerőmű blokk irányítástechnikai rendszerének szállítására., A finnországi Hanhikivi blokknál is ugyanezen rendszer valósul meg.

 

Nemzetközi hírek

Sajtóhírek értelmében a Gazprom megkezdte a Török Áramlat gázvezeték tenger alatti szakasza egyik ágának feltöltését. A Gazprom bejelentette, hogy feltöltötték a Szibéria Ereje orosz-kínai gázvezetéket is, amely egyelőre a frissen üzembe állított jakutföldi gázmezőkről szállít gázt Kínába ez év decemberétől kezdődően, s később kapcsolják hozzá az Irkutszk környéki gázmezőket. A 2014-ben megkötött szerződés értelmében Oroszország 30 éven át évi 38 milliárd köbméter gázt szállít Kínába.

A finn FORTUM cég tovább növelte részesedését a német UNIPER cégben (pl. Gönyűi Erőmű), miután pénzügyi befektetőktől vásárolt további részvénycsomagokat, így tulajdoni hányada 70,5 %-os lett.

Az EDF bejelentette, hogy a Flamanville-3 EPR blokk a főgőzvezetékek hegesztési varratainak a hatóság által előírt javítása miatt beállt további késedelem 1,5 Mrd €-val növeli a blokk beruházási költségeit, amelyek így 12,4 Mrd €-ra rúgnak. Jelenleg csak 2022 végére tervezik a nukleáris üzemanyag berakását.

Az Európai Bizottság ismételten jóváhagyta a brit erőműi kapacitásmechanizmust, amelyet egy korábbi bírósági döntés miatt felfüggesztettek. Az elvégzett mélyreható vizsgálat alapján hozta meg a Bizottság ismételt döntését.

Kínában idén szeptember végéig 16 GW naperőműi, 13 GW szélerőműi, 4,1 MW nukleáris és 2,8 GW vízerőműi kapacitást helyeztek üzembe – tette közzé a kínai Nemzeti Energiaügynökség.

Bulgáriában 10 éves élettartam-hosszabbítási engedélyt kapott a Kozloduj Atomerőm 6. sz., blokkja, így a VVER-1000 blokk engedélye 2051-ig szól. A hasonló 5. sz. blokk még 2017-ben kapott 2047-ig érvényes hosszabbítást.

Hosszas huzavonát követően október végén az illetékes dán szervek engedélyezték az Északi Áramlat- 2 gázvezeték nyomvonalát a dán felségvizeken.