Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Logo
Nincs bejelentkezve Belépés a B szintre
Legutóbbi módosítások Linkek
Partnerek

A világ hírei 2019 november

Hazai hírek

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Global Nyrt tárgyalásokat kezdett az MVM Zrt-vel a Mátrai Erőmű Zrt-ben meglévő 72,66%-os részesedése értékesítéséről. A cégcsoport másfél éve vásárolta meg a bánya-erőmű céget a korábbi német tulajdonosoktól.

A MOL Nyrt. mintegy 1,6 Mrd USD áron megvásárolta a Chevrontól annak azerbajdzsáni olajkitermelő és vezetéki érdekeltségét. Ez az az Azeri-Chirag-Gunashli gázmezőben 9,57%-os, míg a Baku-Tbiliszi-Ceyhan gázvezetékben 8,9%-os érdekeltséget jelent. (Ceyhan egy török földközi-tengeri kikötő)

A HUPX, illetve a MAVIR 6 közép-európai társával november közepén csatlakozott az XBID egységes európai napon belüli árampiachoz, amelynek így már 20 tagja lett.

Távozott az MVM csoporttól Králik Gábor, az MFGK Zrt, eddigi vezérigazgatója, utódja Czinege Kornél lett, aki megtartotta vezérigazgatói pozícióját az MVM Partner Zrt-ben is. Az NKM új vezérigazgatója Sárközi Edit lett, Hiezl Gábor eddigi vezérigazgató megtartotta vezérigazgatói feladatkörét az NKM Energia Zrt-ben

 

Nemzetközi hírek

 

A lengyel kormány közzétette 2040-ig szóló új energiapolitikájának tervezetét, Eszerint 2030-ra az áramtermelésben a szén arányát az eddigi 80%-ról 56-60%-ra kívánják csökkenteni, a megújuló energia arányát 21-23%-ra kívánják növelni, elsősorban szélerőművek, ideértve tengeri off-shore szélerőművek építése révén. 2033-ra épülne meg az első lengyel atomerőművi blokk, amelyet befektető részbeni finanszírozásával kívánnak megvalósítani. A projektcég 51%-os állami és 49%-os befektetői részvétellel jönne létre. A telephely kiválasztása 2020-ban, a technológia ill, a fő szállító kiválasztása 2021-ben történhet meg.

 

Az Európai Beruházási Bank (EIB) közzétette, új energetikai hitelezési politikáját. Eszerint 2021-től kezdődően nem támogatnak nem CO2 csökkentett fosszilis energetikai projekteket, ideértve a földgázipari projekteket is. Kapcsolt energiatermeléssel, széndioxid leválasztással vagy megújulós együtt-tüzeléssel járó projektek esetén a fajlagos karbon kibocsátás határértéke 250 g CO2/kWh lesz.

 

Az ENTSO-G (európai földgáz rendszerirányítók szervezete) közzétette 10 éves gázhálózat fejlesztési terv tervezetét. A tervezet 22 új LNG projektet, 13 földgáztárolási projektet, de 19 P2G (Power-to Gas) projektet tartalmaz. Utóbbiak közül a legjelentősebb az alsó-szászországi “Element Eins” projekt, amely 2022-re készülhet el és 100 MW villamos teljesítménnyel hidrogén előállítást és annak földgázba keverését irányozza elő.

Oroszország az ez év végén lejáró ukrajnai tranzit szerződés helyett egy 2020-ra szóló egyéves szerődést ajánlott az ukrán félnek – bizonyos feltételekkel. Az ukrán fél bejelentette, hogy csak hosszutávú szerződés megkötésében érdekelt. Az Oroszországból Európába irányuló 2020 évi gázszállítások előfeltétele valamilyen megállapodás megkötése, hiszen az Északi Áramlat-2 késedelme, ill.a Török Áramlat készültsége miatt más megoldás nincs.

A cseh kormány a Dukovány Atomerőműben új reaktorblokk felépítését tervezi 2023-ra. A tulajdonos CEZ több szállítói ajánlatot vár.

Az USA Adminisztráció megtette a hivatalos jogi lépéseket a Párizsi Klímaegyezményből való kilépésre, amire az Egyezmény hatályba lépésétől számított 4 év után van lehetőség. Az Egyesült Államok kilépése így 2020. november 4-re hatályosul.

Megkezdte kereskedelmi üzemét az oroszországi Novoronyezsi Atomerőmű II-2 sz. reaktorblokkja, ami a harmadik VVER-1200 típusú működő reaktorblokk lett.

Az amerikai Exxon Mobil cég értékesíteni kívánja a romániai Fekete- tengeri Neptun Deep gázmezőben lévő 50%-os érdekeltségét, miután kilép a kelet-európai piacokról. A gázmező – amelyet még a román kormánnyal folytatott vita miatt nem vettek termelésbe – másik tulajdonosa az osztrák OMV.