Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Logo
Nincs bejelentkezve Belépés a B szintre
Legutóbbi módosítások Linkek
Partnerek

A világ hírei 2019 december

Hazai hírek

Az OPUS Global csoport eladja az MVM Zrt.-nek a Mátrai Erőmű Zrt.-ben meglévő 72,66%-os részesedését – jelentették be. A tranzakció – amelynek részleteit, így a vételárat sem hozták nyilvánosságra – várhatóan 2020 tavaszán zárulhat az uniós és hazai hatósági engedélyek megszerzését követően. Az MVM-nek eddig 26,15%-os tulajdonrésze van a Mátrai Erőműben.

December 5-én ismét csúcsot ért a hazai villamos energia rendszerterhelés. A MAVIR 7099 MW-os értéket regisztrált, amely magasabb minden eddig mért értéknél.

Lezárult az első METÁR tender. A beadási határidő lejártával a MEKH közzétette a tenderbontás eredményeit. A mintegy kétszeres túljelentkezéssel lezárt pályázatra 169 pályázó összesen 369 MW – elsöprő többségében naperőműi – összes teljesítményű pályázatot nyújtott be. A legolcsóbb pályázó 20,2 Ft/kWh értékkel adott be pályázatot, míg 9 pályázó alkalmazta a tenderkiírás szerinti legmagasabb, 26, 08 Ft/kWh-ás árat.

Az EON Hungária Zrt. megvásárolta az MVM-től utóbbi 16%-os részesedését az ELMŰ Nyrt.-ben illetve az ÉMÁSZ-ban meglévő 13,1%-os részesedését. A december elejéig lezajlott sikeres ajánlattételi eljárást követően az EON csoport együttes részesedése az ELMŰ-ben 98,9%-os, az ÉMÁSZ-ban 97%-os lett.

Átszervezi energiakereskedelmi tevékenységét az MVM Csoport. A várhatóan 2020 tavaszig lezáródó folyamat eredményeképpen az NKM Energia Zrt. átveszi az MVM Partner Zrt. földgáz és villamos energia kiskereskedelmi tevékenységét, s így a csoport egyetlen energia kiskereskedőjévé válik 4,2 millió fogyasztójával, döntő többségüknek egyetemes szolgáltatójaként. Az MVM Partner Zrt villamos energia nagykereskedő marad.

 

Nemzetközi hírek

Oroszország és Ukrajna az Európai Bizottság részvétele mellett lezajlott háromoldalú tárgyalásokon Karácsony előtt elvi megállapodást ért el az Ukrajnán keresztüli orosz gáz tranzit folytatásának feltételeiről Sajtóhírek szerint a megállapodás feltételeit mindkét országban a legfelső szintről is jóváhagyták, december végéig a szükséges szerződéseket is megkötötték az érintett felek. Sajtóhírek szerint 5 éves, meghosszabbítható szerződés jött létre, amelynek értelmében 2020-ban legalább 65 Mrd köbméter, a következő 4 évben legalább 40 Mrd köbméter földgázt tranzitál a Gazprom Ukrajnán keresztül. A GAZPROM kifizetett a Naftogaznak közel 3 Mrd USD kártérítést, amelyet korábban egy stockholmi választott bíróság ítélt meg, és mindkét fél elállt további kötbér- és kártérítési igényétől.

Az Európai Tanács elfogadta az Európai Zöld Megállapodást (Euripean Green Deal), amely a von der Leyen bizottság javaslatára előirányozza, hogy 2050-re Európa legyen az első karbonmentes kontinens. A javaslat a 2030-ra a széndioxid-kibocsátási szint csökkentését a jelenleg előirányzott 0%-helyett 50-55%-ra kívánja emelni. A program végrehajtása évi 260 Mrd € beruházást igényel. A Bizottság az év közepéig ígérte kidolgozni a program végrehajtásához szükséges jogszabályok tervezeteit.

Az USA Kongresszus mindkét háza megszavazta – egy katonai kiadásokról szóló törvénybe ágyazva – az Északi Áramlat -2 és a Török Áramlat gázvezetékek szankcionálását. A törvény– amelyet Trump elnök még nem írt alá- a vezetékek kivitelezésében érintett vállalatokat szankcionálná. EU-s illetve német részről kritizálták, ukrán részről üdvözölték azt.

A terveknek megfelelően folytatódott Németországban az atomerőművek leállítása, December 31-én este végleg leállították az EnBW tulajdonában lévő Philipsburg-2 1500 MW-os reaktorblokkot. Ezután 6 német reaktorblokk maradt üzemben, amelyekből 3-3-at 2021. ill. 2022 végén állítanak le. 2019-ben a német atomerőművek 70 GWh áramot termeltek, amivel a fogyasztás kb. 12%-t fedezték.

Az amerikai Power Magazin az alábbiakban foglalta össze a nukleáris ipar 2019-es eredményeit:

• megkezdte kereskedelmi működését az első EPR reaktorblokk (a kínai Taishan Atomerőműben)
• megkezdte kereskedelmi működését az első, kínai tervezésű emelt biztonságú ACPR-1000 reaktorblokk (a kínai Yangjiong Atomerőműben)
• hálózatra kapcsolták a Csukcsföldi Pevekben az első úszó atomerőmű, a Lomomoszov Akadémikus 2 db 35 MW-os egységét.
• lezárták a containmentet és megkezdték az üzembe helyezési munkákat az első Westinghouse AP-1000 reaktorblokkon, a Georgia állambeli Vogtle Atomerőmű 3. sz. blokkján, amelynek kereskedelmi üzeme kezdését 2021. novemberre tervezik.

A német Parlament jóváhagyta a kormány klímavédelmi törvényjavaslatát. Ennek értelmében 2021 elejétől az építőiparra és a közlekedési ágazatra 25 €/tonna széndioxid adót vetnek ki, amelyet 2025-ig fokozatosan 55 €/t-ra növelnek. Emellett adókedvezményekkel támogatják az épületenergetikai fejlesztéseket és növelik a villanyautózás támogatását.

Bulgária a Belene Atomerőmű megépítésére kiírt pályázat eredményei alapján rövid listára vette befektetőként a Roszatomot, továbbá a kínai és a dél-koreai pályázót. Ezeknek április végéig kell kötelező érvényű ajánlatot benyújtaniuk. A Framatome, illetve a GE ajánlatot tehet a berendezések szállítására és a beruházás finanszírozására.

A finn TVO cég ismét elhalasztotta (2020. szeptemberről 2021. márciusra) az Olkiluoto-3 Atomerőmű tervezett kereskedelmi üzemkezdésének határidejét. A mostani tervek szerint az EPR blokknak 2020. novemberben lehet a blokk első párhuzamos kapcsolása.

Vélhetően Kínában épülhet meg az első III. generációs kanadai fejlesztésű CANDU reaktorblokk. Erről írt alá közös vállalati megállapodást a kínai CNNP (China Nuclear Power Corporation) és a kanadai SN Lavalin cég. A nehézvizes 700 MW-os blokk újrahasznosított kiégett urániummal és tóriummal egyaránt működhet.