Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Logo
Nincs bejelentkezve Belépés a B szintre
Legutóbbi módosítások Linkek
Partnerek

A világ hírei 2020 február

Hazai hírek

 

Az EON Hungária értékesíti áram- és gáz-kiskereskedelmi leányvállalatát, az EON Energiakereskedő Kft-t. Az értékesítés a tavalyi EON – Innogy fúzió Európai Bizottság által meghatározott feltételei között szerepel. Az OPUS Nyrt. közzétette, miszerint kötelező érvényű ajánlatot tett a cégre. A további ajánlattevőkről nincs információ.

2019-ben a Paksi Atomerőmű termelése ismét rekordot ért el. A 16,2 GWh érték a hazai áramtermelés közel 50%-át jelenti. Az atomerőműben idén új típusú üzemanyag kazetták alkalmazását kezdik meg. A kisebb pálcaméretű üzemanyag alkalmazása gazdaságosabb lesz és kevesebb nagyaktivitású hulladék keletkezik.

A MEKH által közzétett adatok szerint a METÁR tender eredményeképpen a hatóság 339 engedélyt adott ki összesen 161 MW teljesítőképességű erőműre és további 76 hozzájárulást az 1 MW alatti kategóriában.

Okos hálózati mintaprojektet indított az MVM Csoport a Csongrád megyei Zsombón. A mintaprojektben okos mérők, különféle hálózati szenzorok, és akkumulátoros tároló is felszerelésre került.

A MAVIR tájékoztatása szerint még idén elkészül két új magyar-szlovák 400 kV-os hálózati összeköttetés. a Gyönyű-Bős, valamint a Sajóivánka. Rimaszombat vezeték. A Hévíz-Cirkovce vezeték szlovéniai szakaszának befejezését követően jövőre helyezik üzembe ezt az összeköttetést, ezzel hazánk minden szomszédjával létrejön az áramhálózati kapcsolat.

 

Nemzetközi hírek

 

A WindEurope által publikált adatok értelmében Európában a beépített szélerőműi kapacitás 8%-al nőtt 2019-ben, a 15,4 GW új szélerőművel az európai szélerőművek teljesítőképessége 205 GW-ra nőtt. Az új létesítmények ¾-ed része szárazföldi telepítésű. A legtöbb új szélerőmű az Egyesült Királyságban létesült (2,4 GW), Spanyolországban 2,3 GW, Németországban 2,2 GW és Svédországban 1,6 GW. A beépített kapacitások rangsorát Németország vezeti 61 GW-tal, Spanyolországban 26 GW, az Egyesült Királyságban 24 GW, Franciaországban 17 GW míg Olaszországban 11 GW szélerőmű működött a műlt év végén.

A Bloomberg adatai szerint tavaly a világban összesen 61 GW szélerőművet helyeztek üzembe. Az új létesítések 88%-a szárazföldi szélerőmű. A gyártók rangsorát a dán VESTAS vezeti (9,6 GW), őket a feltörekvő német-spanyol SIEMENS-GAMESA követi ( 8,8 GW-tal, míg a kínai GOLDWIND 8,25 GW, a General Electric 7,4 GW-nyi szélturbinája került tavaly üzembe.

Kína atomerőműi villamos energia termelése tavaly 18%-kal nőtt és így 4,9%-os arányt képvisel. Kínában jelenleg 48,7 GW atomerőmű üzemel,12 reaktorblokk épül 12,2 GW kapacitással és további 42 reaktorblokk építését tervezik. Kínában 2035-re a 200 GW atomerőműi kapacitás elérését tervezik, ami akkorra 8%-ot jelenthet a beépített erőműi teljesítmények között.

Franciaországban végleg leállították a Fessenheim Atomerőmű 1. sz. Blokkját. Az 1978-ban üzembe helyezett 880 MW-os blokk leállítását az év közepén követi ugyanezen atomerőmű 2. blokkja. A leállítás a kormány energiapolitikájából következik amelynek értelmében 2035-re 50%-alá kívánják csökkenteni a termelésben a nukleáris részarányt.

A szintén francia Flamanville Atomerőmű 3. sz. blokkján befejeződött a melegjáratás, Az első francia EPR blokk kereskedelmi üzemének kezdetét most 2022 végére tervezik, mivel – mint ismeretes –a hatósági ellenőrzéseken a fő gőzvezetékek containment átvezetéseinek hegesztési varratait hibásnak találták.

A cseh EPH cég megvásárolja a német UNIPER-től a németországi 2×450 MW-os Schopkau ligniterőművet.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) adatai szerint két évi növekedést követően tavaly 33Gtonna értéken stagnált a globális széndioxid kibocsátás. Az ügynökség értékelése szerint ez a villamos energia iparnak köszönhető, a növekvő megújulós termelés, a szénről a gázra történő átállás és a nagyobb atomerőműi termelés következtében.