Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Logo
Nincs bejelentkezve Belépés a B szintre
Legutóbbi módosítások Linkek
Partnerek

A világ hírei 2020 március

Hazai hírek

 

Lezárult a Mátrai Erőmű adásvétele. Az MVM Zrt összesen 17,4 Mrd Forintért megvásárolta a Status Power Invest Kft-t amely a Mátrai Erőmű részvényeinek 72,66%-át, továbbá az erőmű biomassza és hulladék tüzelő ellátását biztosító Geosol Kft-t birtokolja. Az MVM bejelentette, hogy 11,4 Mrd Ft hitelt is nyújt az erőműnek tarozásai rendezése ill. ezévi működésének fenntartása céljából. A Mátrai Erőmű Zrt új vezérigazgatója Oravecz Zsolt, az igazgatóság elnöke Kóbor György, az MVM Zrt elnök-vezérigazgatója lett.

Energetikai Innovációs mintaprojekteket támogató pályázatot hirdetett meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az összesen 12 Milliárd Ft-os összegben meghirdetett pályázatra energiaközösségek szervezésével, a földgázfelhasználás csökkentésével, a földgázt kiváltó hőellátási megoldásokkal, a napelemek rendszerbe illesztésével, P2G megoldásokkal és elosztóhálózati fejlesztésekkel lehet pályázni.

Hivatalosan is kihirdette a MEKH az első METÁR tender eredményeit. Eszerint a 0,3-1 MW kategóriában 61 pályázat nyert összesen évi 208 millió Ft támogatást, az 1-20 MW-os kategóriában 11 pályázó 21 millióFt/év támogatást. Összesen 132 MW teljesítőképességű létesítmény épülhet meg. A támogatások 15 évig szólnak a létesítményeket 3 éven belül kell üzembe helyezni. a nyertes árak a kisebb kategóriában 24%-kal, a nagyobb kategóriában 33%-kal alacsonyabbak a korábbi hatósági (KÁT) áraknál.

A MEKH szintén közzétette a 2019-évi a háztartási méretű kiserőművi statisztikát. Eszerint múlt év végén összesen 462,36 MW HMKE erőmű, döntően naperőmű működött hazánkban, ezek több, mint 4/5-e magánszemélyek tulajdonában van, többnyire 2- 8 kW nagyságúak, a legutóbbi negyedévben telepítettek átlagos teljesítőképessége 6,6 kW.

A MAVIR publikálta 15 éves villamosenergia fogyasztói előjelzést tartalmazó tanulmányát és a szintén 2034-ig terjedő forrásoldali kapacitásfejlesztési tervet. A rendszerszintű összes igény tekintetében a rendszerirányító alapesetben átlagosan 0,8%/év igénynövekedéssel, a csúcsteljesítmény vonatkozásában 64 MW/év átlagos növekménnyel számol. Ezen adatok alapján alapesetben 2034-ben 52,6 TWh igénnyel és 8000 MW körüli csúcsigény adódik.

A koronavírus járvánnyal összefüggésben a MAVIR és a hazai áramszolgáltatók számos biztonsági intézkedést vezettek be, utóbbiak kikapcsolási moratóriumot hirdettek és bezárták az ügyfélszolgálati irodákat.

 

Nemzetközi hírek

 

Viharosan alakult a március az energiaárak vonatkozásában. A hónap elején eredménytelenül zárult az OPEC+ bécsi értekezlete, a feleknek ezúttal nem sikerült megállapodniuk a kitermelés visszafogás meghosszabbításáról. Ennek következménye szaudi-orosz “gázháború” lett: mindkét fél bejelentette, hogy megnöveli a kitermelést. A koronavírus által okozott termelés leállás miatt is nökedett a túlkínálat. Mindennek következtében az olajárak zuhanni kezdtek, amihez hasonló mintegy 20 éve, az iraki háború során történt. Március végén a Brent ára 23-25 USD/hordó körül alakult. A Nemzetközi Energia Ügynökség éves szinten 30 USD/hordó árat jósol.

A koronavírus járvány a többi energiahordozó piacán is hasonló hatással bírt. A földgáz piacon már az év eleje óta a kínai termelés visszafogás miatt zuhant az LNG ára, majd a járvány európai terjedése miatti igény csökkentések eredményeképpen március végén a meghatározó európai földgázpiacon az árak 8-9€/MWh értékre csökkentek. Csökkentek a legtöbb európai országban a villamosenergia igények is 2-7% közötti értékkel. A német árampiaci jegyzéseknél a következő havi zsinórtermék ára 22-23 €/MWh-ra csökkent, ugyanez a HUPX-en 32-33 €/MWh értékre csökkent. 40%-kal csökkent a kvótaár is, a hó végén a széndioxid kvótaára 15€/t értékre esett.

Az Európai Bizottság közzétette az új Klímatörvény tervezetét. Ebben jogilag kötelezően írnák elő a gazdaságok nettó karbonsemlegességét 2050-re. A törvényjavaslat szerint még idén egy hatástanulmány alapján állapítanák meg az új 2030-as ÜHG kibocsátási célokat, majd jövő évben áttekintenék az EU szabályozást abból a célból, hogy mennyiben támogatják a 2050-es célok elérését. A javaslat szerint 2023-tól kezdődően ötévente vizsgálnák felül, az Unió egésze és az egyes tagállamok előrehaladását.

Az Európai Bizottság új Iparstarégiai dokumentumot is publikált, amelyben rögzítik a 2050-es teljes klímasemlegesség célját. A stratégia három pillére a zöld gazdaság, a digitalizáció és a versenyképesség. Ebben 2021-re ígérik a célok elérése érdekében az állami támogatásokról szóló európai szabályozás felülvizsgálatát. Létre kívánnak hozni egy “Tiszta hidrogén szövetséget” is ipari szereplők bevonásával, mivel a stratégiában a hidrogén gazdaságnak csakúgy mint a körforgásos gazdaság felépítésánek súlyponti szerepet szánnak.

A cseh CEZ elvi engedélykérelmet nyújtott be a cseh nukleáris biztonsági hatóságnak a Dukovány Atomerőmű telephelyén 2 db 1200 MW-os reaktorblokk építésére. Az erőműben jelenleg 4 db VVER-440 blokk működik 2040 MW összes teljesítőképességgel, amelyek meghosszabbított élettartama 2035 és 2037 között jár le. A nyertes ajánlattevőt 2022-ben kívánják kiválasztani, az építkezést 2029-ben tervezik megkezdeni az első új reaktorblokk 2037-es üzembe helyezésével.

Az EDF kezdeményezésére a francia kormány jóváhagyta, hogy a Flamanville -3 reaktorblokk üzembe helyezése 2024-re tólódjon, a legutóbbi csúszás oka a koronavírus járvány. Az első franciaországi EPR blokk eredeti üzembe helyezési határideje 2013 volt.

A kanadai Ontario Power Generation cég befejezte a Darlington Atomerőmű 2. sz. blokkjának rekonstrukciós munkáit és benyújtotta az engedélykérelmet a blokk újraindítására. A 3512 MW-os atomerőműben 4 db egyenként 878 MW-os CANDU reaktorblokk működik, amelyeket 1990-93 között helyeztek üzembe. A többi blokk rekonstrukcióját 2026-ig tervezik elvégezni, amelynek eredményeképpen azok élettartamát további 30 évvel hosszabbítják meg. A program tervezett összköltsége 12,8 milliárd kanadai dollár.