Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Logo
Nincs bejelentkezve Belépés a B szintre
Legutóbbi módosítások Linkek
Partnerek

A világ hírei 2020 április

 

Hazai hírek

A hazai energetikai hírekben is a koronavírus járvány hatásai domináltak áprilisban. S bár márciusban a hazai villamos energiafogyasztás – számos nyugat-európai országgal ellentétben – még növekedett, áprilisban már jelentős, 10%-ot meghaladó – regionálisan eltérő – csökkenés mutatkozott. Az alacsony fogyasztási szint és a napos időjárás következtében történelmi csúcsot ért el napenergia hazai termelése. Április közepén a napenergia részaránya megközelítette a rendszerterhelés 20%-t egy-egy napon. Az ellátásbiztonságért elsősorban felelős vállalatok, mint a MAVIR, a Paksi Atomerőmű és az áramszolgáltatók az üzemvitelnél szigorú biztonsági intézkedések bevezetéséről adtak hírt, műszakrend változásokról, egyes kulcs-munkakörökben dolgozók beköltöztetéséről .A nemzetközi trendekkel összhangban a hazai tőzsdei energiaárak is csökkentek.

A tavaly biztonsági okokból szinte teljesen feltöltött gáztározók és a meleg téli időjárás miatt gáztározóink 4,4 Mrd rekord töltöttséggel kezdték meg az idei betározási szezont a hó közepén.

Az Európai Bizottság jóváhagyta azt a kormányrendelet-tervezetet, amelynek értelmében az Atomerőmű Biztonsági Szabályzatok úgy módosulnak, miszerint a létesítési engedélykérelem benyújtását követő 3 hónap elteltével az előkészítő földmunkák megkezdhetők. A kormányrendelet kihirdetése után lehetővé válik, hogy 2021 elejétől megkezdődjenek a Paks II Atomerőmű reaktorépület előkészítő földmunkái.

Május 1-ével több átalakulás történik a hazai energiakereskedelmi piacon. A MVM csoport teljes áram és földgáz kiskereskedelmét az NKM Energia Zrt veszi át, az MVM Partner Zrt kizárólag áram nagykereskedőként folytatja tevékenységét. Az ELMŰ-ÉMÁSZ 100%-ban az EON irányítása alá került, az egyetemes áramfogyasztókat az EON Áramszolgáltató Kft veszi át, a versenypiaci áramfogyasztókat az EU döntés alapján értékesítés alatt álló EON Energiakereskedelmi Kft látja el, míg az áram nagykereskedelmet és a földgáz kis- és nagykereskedelmet az EON Energiamegoldások Kft folytatja. Május 1-étől gyakorlatilag az egész országban megszűnik az elektromos autók ingyenes töltése.

 

Nemzetközi hírek

 

A koronavírus járvány miatt kialakult gazdasági visszaesés következtében a II. világháború óta nem látott mértékben zuhant a világ energiafogyasztása. Az összes energiahordozó fogyasztása csökkent, egyedül a megújuló termelés növekedett, 8 %-kal csökkent a világ karbonkibocsátása. A Nemzetközi Energia Ügynökség ez évre a globális energiafogyasztás 6%-os csökkenésével számol, ezen belül az USA fogyasztás csökkenését 9 %-osra, az EU energiafogyasztás visszaesését 11% -osra becsülik.

Bár a hónap közepén sikerült az OPEC+ csoportnak megállapodásra jutni a kőolaj kitermelés napi 9,7 millió hordós csökkentéséről, – a megállapodásban az USA is szerepet játszott – ez a recesszió miatt egyelőre az árakon nem látszik, a hó végén a Brent jegyzése 23.5 USD/bbl körül alakult. Az OPEC a második félévre 40 USD/bbl árat vár.

Amint azt már korábbi előjelzések is mutatták, az Egyesült Államok tavaly – 67 év után – nettó energiaexportőr lett, 595 Mtoe export és 575 Mtoe import mellett. Az olajexport 31%-kal, a földgáz exportja 29 %-kal nőtt 2019-ben.

Románia Fekete- tengeri vizein a Neptun gázmező termelésbe vételéről ez évben nem várható befektetői döntés az OMV szerint. A döntést hátráltatja az amerikai Exxon Mobil részesedésének tervbe vett értékesítése, valamint a változatlanul kedvezőtlen jogi környezet. Ezzel van vélelmezhetően összefüggésben, hogy a BRUA gázvezeték-rendszerhez csatlakozó román-magyar összeköttetés 4.4 Mrd köbméter/év kapacitásra bővítése ügyében az FGSZ által kiírt Open Season eljárás eredménytelenül zárult.

Az IRENA adatközlése értelmében a világ megújuló áramtermelő kapacitása tavaly 7,4%-kal, azaz 176 GW-tal nőtt. Az új kapacitások több, mint fele, 96 GW Ázsiában, 35 GW Európában, 22 GW Észak-Amerikában létesült. Az új kapacitásokból 98 GW naperőmű, 59 GW szélerőmű, 12 GW vízerőmű 6 GW biomassza és 700 MW geotermikus létesítmény. 2019 végén a világ megújuló termelő teljesítőképessége 1190 GW volt ,ennek 47%-a vízerőmű 25%-a szélerőmű, 23%-a naperőmű.

Svájc a jövő év elejétől liberalizálja az áramszolgáltatást. Eddig az évi 100.000 kWh-nál nagyobb fogyasztással rendelkezők szerződhettek szabadon, 2021. január 1-től ez a lehetőség valamennyi fogyasztó számára nyitott, de a lakossági fogyasztók és a kisvállalkozások maradhatnak, vagy vissza is térhetnek az ún. alapszolgáltatásba.

Áprilisban Svédországban (Vartaverket Erőmű 6.sz. 120 MW-os blokkja) és Ausztriában (Mellach Erőmű – 246 MW) leállították az utolsó szénerőművet. Így már Belgiummal együtt három EU ország szüntette meg a szénerőművi áramtermelést.

A “Cserszkij Akadémikus” nevű orosz csőfektető hajó, amely februárban a Csendes óceáni Nahodka kikötőből indult, már Európa partjai közelébe ért és hamarosan megérkezik a dán vizekre. A hajó rendeltetése, hogy az amerikai szankciók miatt levonult nyugat-európai kivitelezők helyett fejezze be az Északi Áramlat 2 tengeralatti gázvezeték fektetését. 110 km vezeték lefektetés van hátra, szakértői becslések szerint a sokak által vitatott gázvezeték ez év végére elkészülhet.

A cseh kormány jóváhagyott egy keretmegállapodást a CEZ-zel a Dukovány Atomerőmű bővítésének előmozdítása érdekében. A keretmegállapodás értelmében a cseh állam előre meghatározott tarifa szerint megvásárolja az atomerőműben termelt villamos energiát, majd azt az áramtőzsdén – veszteséggel vagy nyereséggel – értékesíti. A kormány tovább vizsgálja a projekt finanszírozásában való további részvétel (pl. hitelgarancia) lehetőségeit. Az ügyletet később – Paks II-höz hasonlóan – az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagyni