Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Logo
Nincs bejelentkezve Belépés a B szintre
Legutóbbi módosítások Linkek
Partnerek

A világ hírei 2020 május

 

Hazai hírek

 

Május hónapban elérte az 500 TWh értéket a Paksi Atomerőműben az 1982-es indulás óta termelt villamos energia mennyisége.

2021 januárjától a villamos energia hálózatokra vonatkozóan új, négyéves árszabályozási ciklus kezdődik. A MEKH ezzel kapcsolatban módszertani útmutatót tett közzé.

Az EU Direktívának megfelelően jövő évtől hazánkban is be kell vezetni az energiahatékonysági kötelezési rendszert, amelynek értelmében az energiavállalatoknak biztosítani kell meghatározott energia megtakarítást a fogyasztóknál. Az ITM közleménye szerint az érintett vállalatok bevonásával munkacsoportot hoztak létre a hazai szabályozás előkészítésére.

 

Nemzetközi hírek

 

Az Európai Bizottság a hónap végén közzétette új, az 2021-27 évekre vonatkozó költségvetési javaslatát. A járvány okozta visszaesésből való gazdasági kilábalást egy “zöldebb és tisztább” európai gazdaságban látják. A Next Generation EU 750 Mrd € nagyságú programban a korábban tervezett 7,5 Mrd € helyett 40 Mrd €-t szánnak az Igazságos Átállási Alapba, amely főleg a szenes régiók karbonmentesítését célozza.

A Nemzetközi Energia Ügynökség által a hó végén közzétett Energia Beruházási Jelentés szerint a COVID-19 járvány 20%-os visszaesést okoz az energetikai beruházásokban ez évben. A csökkenés valamennyi szegmens érint, legkevésbé a megújulós beruházásokat.

A járvány miatt a jövő évre halasztották a a COP-26 klímakonferenciát, amelynek célja a Párizsi Klímaegyezményből fakadó konkrét vállalásokban való megállapodás lenne. A rendezvényt 2021 novemberében Glasgowban tartják.

A gazdaság újraindulásával párhuzamosan megnövekedett az olaj iránti kereslet, így az árak is, amelyek májusban kb. 7%-kal növekedtek. A Brent jegyzése a hó végén meghaladta a 35 USD/hordó értéket.

A Siemens cég bejelentette az energia üzletág leválasztásának menetét. Az energetikai gyártó és szolgáltató cégeket tömörítő Siemens Energy cég 55%-át a Siemens részvényeseinek juttatják, majd a maradó hányadot tőzsdére viszik. Magyarországon is a Siemens Energy Kft-be szervezeték az érintett Siemens érdekeltségeket.

Az Európai Bíróság elutasította az Északi Áramlat 2 projektcég keresetét, miszerint a gázvezetékre már nem alkalmazható az EU Gázdirektíva tavaly áprilisi módosítása. A német energetikai és közmű hatóság a Bundesnetzagentur is elutasította a vállalat unbundling alóli felmentési kérelmét. Sajtóhírek szerint az USA adminisztráció újabb szankciókkal tervezi meghiúsítani a létesítmény befejezését, ezúttal közvetlenül a Gazprom lenne a szankciók tárgya.

Hamarosan megkezdik a norvég gázt Dániából Lengyelországba szállító Baltic Pipe gázvezeték kivitelezését. A 275 km hosszú vezeték tenger alatti szakaszának megépítésére az olasz SAIPEM céggel kötöttek szerződést. Az évi 7 Mrd köbméter kapacitású vezeték 2022 végére készül el.

Az EDF tervezési engedélykérelmet nyújtott be az illetékes angliai hivatalnak a Sizewell C Atomerőmű tervezésére. A Sizewell C az építés alatt lévő Hinkley Point C-hez hasonlóan 2 db 1600 MW-os EPR reaktorblokkból állna, a létesítmény 80%-ban az EDF, 20%-ban egy kínai cég tulajdonában állna. Az angliai Sizewell telephelyen eredetileg egy 2×210 MW-os gázhűtésés Magnox atomerőmű működött (Sizewell A) amelyet 2006-ban leállítottak, A Sizewell B egy 1200 MW-os Westinghouse nyomott vizes reaktorblokkból áll, amelyet 1995-ben helyeztek üzembe.