Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Logo
Nincs bejelentkezve Belépés a B szintre
Legutóbbi módosítások Linkek
Partnerek

A világ hírei 2020 június

 

Hazai hírek

 

A MEKH közzétette az előzetes 2019. évi energiastatisztikai adatokat. Eszerint a nettó primer energiafelhasználás (1113 PJ) 2018-hoz képest változatlan maradt. A széntermelés 13%-kal csökkent, a bioüzemanyag termelése 6%-kal nőtt, a földgáz kitermelése 10%-kal csökkent. Az energiaimport 20%-os növekedése elsősorban a készletezési célú földgázimporttal magyarázható. A naperőműi villamos energia termelés 124%-kal volt nagyobb az előző évinél, míg változatlan beépített teljesítőképesség mellett a szeles termelés is 20%-kal nőtt. Az adatok a MEKH honlapján elérhetőek. A MAVIR múlt évi statisztikája szerint a bruttó hazai villamos energia felhasználás 45,7 TWh volt, az import aránya 27,6%. A hazai villamos energiatermelésből 49,2% volt az atomenergia, 27,1% a földgáz, 11,7% a szén és 11,9% a megújulók aránya.

A Paks II. Atomerőmű Zrt. június végén benyújtotta az új atomerőműi blokkok létesítési engedélykérelmét az Országos Atomenergia Hivatalnak. A 283 ezer oldalas dokumentum elbírálására a hatóságnak a törvény szerint 15 hónap áll rendelkezésre. A reaktorblokkok üzembe helyezésének jelenlegi határideje 2029 és 2030.

A Kormány által februárban elfogadott Klíma- és Természetvédelmi Akciótervnek megfelelően az ITM felkérte az Energiahivatalt a következő METÁR tender kiírására. A MEKH által várhatóan már júliusban meghirdetendő pályázaton évi 800 millió Ft támogatásra lehet pályázni bármely megújulós áramtermelő létesítésével.

Az MVM Csoportba tartozó MFGK ZRt a 2021. szeptemberig terjedő időszakra 0,7 Mrd köbméter, a további 2027. szeptemberig tartó időszakra gázévenként 1,1 Mrd köbméter gázt kötött le az épülő krki LNG terminálon.

A külgazdasági és külügyminiszter bejelentései szerint már 2021. októbertől Szerbia felől érkezhet orosz gáz hazánkba, 2024-re megnégyszerezik a magyar-szlovák földgáz összeköttetések kapacitását, így hazánkon keresztül érkezhet gáz északi szomszédunkhoz.

Szíjártó Péter miniszter moszkvai tárgyalásait követően bejelentette, hogy hazánk (értsd_ az MFGK Zrt) a 2020-21 gázévre 4,5 Mrd köbméter orosz gáz szállításában állapodott meg a GAZPROMmal. Elmondta, hogy a magyar javaslat 2021 őszétől egy új, háromszor 5 éves, 5 évente módosítható vagy felmondható hosszú távú gázszállítási szerződés kötése az orosz céggel.

 

Nemzetközi hírek

 

Az IEA a Nemzetközi Valutaalappal közös tanulmányban a fenntartható gazdasági újjáépítésre hívta fel az országokat. A meghirdetett program szerint a következő három évben 1 trillió USD beruházás szükséges, amelynek 40%-át energiahatékonyságra, 33%-át a villamos hálózatok fejlesztésére kell fordítani. A program megvalósítása a világ GDP-jének 1,1%-os addicionális növelését, 9 millió új munkahely teremtését (a járvány miatt megszűnt 6 millió munkahely helyébe), az ÜHG kibocsátások 4,5 Mrd tonnával való csökkentését eredményezheti.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közzétette a 2019. évi atomerőműi statisztikát. Múlt év végén a világban 443 reaktorblokk volt üzemben 392,1 GW beépített teljesítménnyel. S bár 2011 óta minden évben növekedett a beépített teljesítmény az tavaly 4,5 GW értékkel csökkent, elsősorban amiatt, hogy Japán tavaly a fukusimai baleset után leállított 5 reaktorblokkot véglegesen leállítottnak jelentett. A múlt év végén a világ 19 országában összesen 57 GW atomerőmű kapacitás volt építésben.

A német kormány jóváhagyta a Nemzeti Energia-és Klímatervet. A Terv az ÜHG kibocsátások legalább 55%-os csökkenésével számol 2030-ra (1990-hez viszonyítva) és a primer energiafelhasználás 2008-hoz képest 30%-os csökkenését célozza. A német kormány egy hidrogén stratégiát is meghirdetett: 2030-ra évi 15 TWh hidrogén előállításával. 7 Mrd € támogatással 2030-ra 5 GW elektrolízis kapacitást kívánnak felépíteni.

Üzembe helyezték Németország utolsó szénerőművét. Az UNIPER 1,5 Mrd € beruházással épült 1100 MW-os blokkja a Datteln Erőműben kezdte meg kereskedelmi üzemét.

A Siemens Gas&Power cég több más vállalat és egyetem közreműködésével egy ipari méretű demonstrációs projektbe kezdett egy integrált hidrogén erőmű kialakításával Franciaországban. A projekt keretében az ENGIE egy papírgyárat gőzzel ellátó 12 MW-os kombinált ciklusú erőmű egységében egy elektrolizálót építenek be, amely “zöld” villamos energiából állít elő hidrogént. A hidrogént az erőmű Siemens SGT-400 típusú gázturbinájába vezetik a földgázba bekeverve. 2024-re 80% hidrogén-20% földgáz arányt kívánnak elérni. A Siemens később 100% hidrogént tervez a gázturbinában eltüzelni. A 15 millió € költségű projekthez 10,5 millió €-t az Európai Bizottság finanszíroz.

Egy stockholmi választott bíróság döntése alapján a GAZPROM a 2014 utáni időszak “túlárazása” miatt 1,5 Mrd USD összeget fizet vissza a lengyel PGNIG cégnek. A lengyel energiavállalat bejelentette, hogy a 2022-ben lejáró szerződés után már nem kíván az orosz céggel új szerződést kötni.

Sajtóhírek szerint valószínűleg nem tartható az USA Georgia államában épülő Vogtle Atomerőmű 3-4 sz. (egyenként 1250 MW-os AP-1000) reaktorblokk jelenleg érvényes 2021. november, ill. 2022. novemberre tervezett üzembe helyezése, mert a koronavírus járvány miatt a munkálatok észrevehetően lelassultak. Az újabb késedelem minden bizonnyal újabb költségemelkedéshez is vezet.

Az EDF a hónap végén véglegesen leállította a Fessenheim Atomerőmű második reaktorblokkját is a vonatkozó francia nukleáris kapacitáscsökkentési tervnek megfelelően. Az 1978-ban üzembe helyezett 2x 880 MW-os atomerőmű első blokkját februárban állították le.