Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Logo
Nincs bejelentkezve Belépés a B szintre
Legutóbbi módosítások Linkek
Partnerek

A világ hírei 2020 augusztus

Hazai hírek

Egy spanyol cég, az Audax Renovables vásárolja meg az EON Energiakereskedelmi Kft-t, az EON Hungária csoport versenypiaci energiakereskedőjét. Az ügyletre az EON-RWE megállapodás brüsszeli feltételrendszere végrehajtása keretében kerül sor. Korábban az OPUS Nyrt. is tett ajánlatot, de az utolsó körben visszalépett. Az ügylet zárására brüsszeli és hazai hatósági jóváhagyásokat követően még az év vége előtt sor kerülhet.

Nemzetközi hírek

Augusztusban tovább növekedett a széndioxid kvótaára, meghaladta a 28 €/tonna értéket.

Egy lengyel intézet elemzése szerint Lengyelország legkorábban 2056-ban érheti el a teljes karbon semlegességet. Lengyelország ez egyetlen EU tagállam, amely nem fogadta el az EU 2050-es karbon semlegességi célkitűzését.

Az Egyesült Arab Emirátusokban párhuzamosan kapcsolták a Barakah Atomerőmű 1.sz. reaktorblokkját. A dél-koreai típusú 1400 MW-os blokkokból tervezett atomerőmű további három blokkját is még idén tervezik üzembe helyezni.

A finn Fortum cég az egyenként 507 MW névleges teljesítményű, két VVER-440 típusú blokkból álló Loviisa Atomerőmű élettartamának 20 évvel történő meghosszabbítását tervezi, 2037 ill. 2040-ig. A blokkokat eredetileg 1977-ben ill. 1980-ban helyezték üzembe, így a hosszabbítás esetén 60 éves élettartam adódik.

A szintén Finnországban épülő 1650 MW-os Olkiluto-3 EPR reaktorblokk beüzemelése további késedelmet szenved. A legutóbb még 2021. márciusra tervezett határidő helyett most 2022. februári kereskedelmi üzemkezdést jelentettek be. A blokk első párhuzamos kapcsolását most 2021. októberre tervezik. Mint emlékezetes, eredetileg 2009-re tervezték a blokk üzembe helyezését

Svájcban párhuzamosan kapcsolták a 900 MW-os Nant de Drace SZET első 150 MW-os gépegységét. A tározós erőmű 2021 végére készül el.