Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Logo
Nincs bejelentkezve Belépés a B szintre
Legutóbbi módosítások Linkek
Partnerek

A világ hírei 2020 október

Hazai hírek

 

A beadási határidő lejártával megtörtént a második METÁR tender ajánlatainak bontása az Energiahivatalban. A pályázaton öt és félszeres túljelentkezés volt: a meghirdetett évi 390 GWh támogatására 2145 GWh ajánlat érkezett. A legalacsonyabb ajánlat 16,18 Ft/kWh, a legdrágább 26,65 Ft/kWh volt, az átlagos érték 20,66 Ft/kWh volt, ami jelentősen alacsonyabb a tavalyi METÁR pályázaton odaítélt 23,58 Ft/kWh értéknél. Eredményhirdetés a jövő év elején lesz.

Elkészült és felavatták az EON Hungária és az AUDI Hungária közös fotovoltaikus projektjét Győrött az Audi két logisztikai központjának tetején. Európa legnagyobb tetőre épített naperőműve a 160 ezer négyzetméteren felállított erőmű 12 MW csúcsteljesítményű.

Az ITM közleménye értelmében 2024-től a háztartási naperőműveknél a jelenlegi szaldó elszámolás helyett át kell térni a kiadott, illetve a vételezett energia bruttó elszámolására.

Miniszterelnöki szintű alapkőletételi ünnepséggel megkezdődött a magyar-szlovén alaphálózati összeköttetés kivitelezése, így immár minden szomszédos országgal létrejön a közvetlen hálózati kapcsolat. A 2×400 kV-os Pince-Cirkovce vezeték várhatóan jövő év végére készülhet el.

Sajtóértesülés szerint az MVM Csoportba tartozó Nemzeti Közművek 2021-ben átveheti az EON Hungáriához tartozó ELMŰ-ÉMÁSZ 2,1 millió fogyasztóval rendelkező egyetemes szolgáltatói üzletágát. Ennek megvalósulása esetén a hazai egyetemes áramszolgáltatás kétszereplős lesz (MVM-NKM és EON).

Az MVM megvásárolta a német ENEXIO cégtől az ENEXIO Hungária Zrt. céget és két kínai leányvállalatát. Az ENEXIO Hungária az EGI jogutódja. A tranzakcióval a Heller-Forgó féle száraz hűtési rendszer szabadalmi joga ismét hazai kézbe került.

Az Európai Bizottság általi jóváhagyást követően az ügylet hó végi lezárásával az MVM tulajdonába került az Innogy Ceska Republika cég, Csehország legnagyobb, 1,6 millió fogyasztót ellátó gázszolgáltatója.

 

Nemzetközi hírek

 

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) közzétette ez évi Világ Energia Kitekintését (World Energy Outlook 2020). A jelentés kiemelten foglalkozik a COVID-19 járvány hatásaival, amelyeket sokkal jelentősebbnek ítél a 2008-2009 évi válság hatásainál. A jelentés szerint a globális energiaigény 2020-ban 5,3%-kal, az energetikai széndioxid kibocsátások 6,6 %-kal, az energetikai beruházások 18,3 %-kal csökkennek. A kőolaj felhasználás 8,5%-kal, a villamos energiáé 2%-kal, a széné 6,7%-kal csökken, míg a megújulók részaránya enyhén nő. A széndioxid kibocsátások tekintetében a világ a 10 évvel korábbi helyzetbe jutott vissza. A tanulmány 2 változatban (“hivatalos” és “elhúzódó”) vizsgálja a válság utáni újjáépítést. A tanulmány szerint a villamosítás lesz a karbonmentesítés fő szereplője. A szénfelhasználás mértéke és aránya már nem fog a járvány előtti helyzetbe visszatérni. A fő szereplő a napenergia lesz. Az energiarendszerek átalakításának szűk keresztmetszetét a villamos hálózatok fogják jelenteni – szögezi le a tanulmányban az IEA.

Az Európai Bizottság kiadta 2020. évi jelentését az Energia Unió helyzetéről. A jelentés elemzést tartalmaz a 27 tagország által benyújtott nemzeti energia- és klímatervekről és vizsgálja az Energia Unió 5 dimenziójában (klímavédelem-megújulók, energiahatékonyság, belső energia piac, energetikai kutatás-fejlesztés, energiabiztonság) helyzetét.

Az Európai Bizottság egy metán startégiát is nyilvánosságra hozott az Európai Zöld Megállapodás programja keretében, amelyben a metánkibocsátások csökkentésével foglalkozik.

Az Európai Bizottság “Renovation Wave (=felújítási hullám)” címen Épületkorszerűsítési Stratégiát is alkotott. Ennek értelmében 2030-ra az épületek végső energiafelhasználását 14%-kal, fűtési-hűtési energiafelhasználásukat 18%-kal kell csökkenteni.

Az OPEC tanulmánya szerint a világ kőolajfelhasználása még a 2030-as évekig növekedni fog, csökkenés csak ezt követően várható. A globális olajigény a jelenleg napi 99,7 millió hordóról még 110 millió hordóig fog növekedni.

Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma újabb szankciós ultimátumot adott ki az Északi Áramlat-2 vezeték kivitelezésében érintett vállalatoknak. Ez a mélytengeri csőfektetésekkel foglalkozó, ill. abban közreműködő cégeket érinti, nekik 30 napon belül le kell vonulniuk ezen munkákról a szankciók elkerülése érdekében. A felhívás ezúttal a Török Áramlat vezeték kivitelezőire is vonatkozik.

A lengyel kormány egy 30 évre szóló átfogó atomenergetikai együttműködési szerződést kötött az Egyesült Államokkal a lengyel atomerőművi program kidolgozásában és megvalósításában való közreműködésről. A megállapodás értelmében Lengyelország 18 Milliárd USD értékben fog atomerőművi berendezéseket, ill. csatlakozó szolgáltatásokat vásárolni USA vállalatoktól. Az első szakaszban (másfél évben) a Westinghouse cég megvalósíthatósági tanulmányt fog készíteni.

A román kormány megállapodásokat kötött az USA-val, illetve Franciaországgal a Cernavodai Atomerőmű 1. sz. reaktorblokkjának rekonstrukciójáról, illetve a 3-4sz blokkok befejezéséről. Mint ismeretes, az atomerőmű 650 MW-os CANDU típusú blokkokkal rendelkezik.