Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Logo
Nincs bejelentkezve Belépés a B szintre
Legutóbbi módosítások Linkek
Partnerek

A világ hírei 2020 november

 

Hazai hírek

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kiadta a Paks II Atomerőmű létesítési engedélyét.

Sajtóhírek szerint az MVM Paksi Atomerőmű Zrt megbízást adott a PÖYRY-ERŐTERV-nek a paksi reaktorblokkok üzemideje további meghosszabbításának műszaki-gazdasági és biztonsági elemzésére.

A koronavírus-járvány okozta csúszások miatt a jövő év első felére tolódik a két új magyar-szlovák 400 kV-os távvezeték, a Nagygyőröd – Gönyű – Bős és a Sajóivánka-Rimaszombat vezetékek üzembe helyezése. Eredetileg ez év végére tervezték ezek elkészültét.

 

Nemzetközi hírek

Oroszország elkészítette a Párizsi Klímaegyezménynek megfelelően Nemzeti Hozzájárulási Tervét, miszerint 2030-ra az 1990-es értékhez képest 30%-kal fogják csökkenteni az ÜHG kibocsátását. Ezt egy novemberben keltezett Elnöki Rendelet is megerősíti. A szakmai sajtó szerint ugyanakkor Oroszország ÜHG kibocsátásai a valóságban 1990 óta 50 %-kal csökkentek, így a “vállalás” lehetővé teszi a kibocsátások akár jelentős növelését is.

Novemberben hivatalosan is hatályosult az Egyesült Államok kilépése a Párizsi Klímaegyezményből. Joseph Biden megválasztott elnök ugyanakkor a kampány során jelezte, hogy az USA vissza fog lépni az egyezménybe.

Az angol SSE és a norvég Equinor cégek az Északi tengerben egy Dogger Bank nevű 3,6 GW teljesítményű off-shore szélerőmű parkot fejlesztenek. Az első két, egyenként 1200 MW-os ütem üzembe helyezését 2023-ra tervezik, ezekre áramvásárlási szerződést (htm) írtak alá dán, angol vállalatokkal és a Shell céggel. A harmadik ütemet 2028-ra tervezik megépíteni.

Az olasz ENEL nemzeti villamos társaság a következő évtizedben 70 Mrd € beruházási költséggel 75 GW új megújulós teljesítményt tervez megvalósítani 190 Mrd € nagyságú 10 éves beruházási tervében.

Az Európai Bizottság Tengeri Megújuló Energiastratégiát tett közzé. Az árapály és más technológiák mellett többnyire a tengeri szélerőmű építési stratégia értelmében 2030-ra 60 GW-ra, 2050-re 300 GW-ra növelnék az EU off-shore szélerőművi kapacitását. A 800 Mrd € nagyságú program költségeinek 2/3-át a hálózati csatalakozások kiépítésre tervezik. Az EU jelenleg (az Egyesült Királyság nélkül) 12 GW tengeri szélerőművi kapacitással rendelkezik.

Sajtóhírek szerint a Török Áramlat gázvezeték Bulgárián és Szerbián keresztül vezető szakaszának kivitelezése késésben van. A szerb-magyar szakasz, a mely Horgosig terjed, 2021 októberére készül el.

Közel egy éves szünet után december elején folytatódhat az Északi Áramlat 2 vezeték hiányzó 150 km-es tengeri szakaszának kivitelezése, amelyről az építő cégek az amerikai szankciók miatt levonultak. Biden megválasztott elnök is ellenzi a vezeték befejezését.

Megkezdődtek a kereskedelmi szállítások a TAP (Trans-Adriatic-Pipeline) gázvezetéken, amely azeri földgázt szállít Törökországon, Görögországon, Albánián, tovább az Adriai tengeren keresztül Dél-Olaszországba. A 878 km-es vezetéket évi 10 Mrd köbméter gáz szállítására tervezték.

Megtörtént az első párhuzamos kapcsolás a fehéroroszországi Osztrovec Atomerőműben. Az 1194 MW-os Roszatom építésű reaktorblokk a Paks II blokkokhoz hasonló. Üzembe helyezése elleni tiltakozásul a három balti állam leállította villamos energia importját Fehéroroszországból.

A francia-belga ENGIE cég bejelentette, hogy a belga kormány atomerőmű leállítási programja miatt már nem tervezi a két belga atomerőműve, a 2900 MW-os Doel, és a 3000 MW-os Tihange élettartam hosszabbítását. A cégcsoport bejelentette, hogy 2025-ig Belgiumban közel 3000 MW gáztüzelésű kombinált ciklusú erőművet épít a kieső nukleáris kapacitások pótlására.