Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Logo
Nincs bejelentkezve Belépés a B szintre
Legutóbbi módosítások Linkek
Partnerek

A világ hírei 2021 január

Hazai hírek

Az év első napjaiban megkezdődött a Krk sziget melletti úszó LNG terminal próbaüzeme, majd annak lezártakor a hó végén ünnepélyesen felavatták a létesítményt. A próbaüzemhez az első szállítmány a Tristar Ruby amerikai tankerhajón érkezett, 143 ezer köbméter cseppfolyósított gázt szállítva, (ez 91 millió köbméter gázt jelent), amelynek címzettje a Magyar Földgázkereskedő Zrt.

A MEKH bejelentette, hogy a pályázat értékelő bizottság befejezte a METÁR-2 tenderre beadott ajánlatok értékelését, s azt a megfelelő javaslattal benyújtotta a Hivatalnak. A Hivatalos eredményhirdetésre februárban kerül sor.

A MAVIR előzetes adatai szerint 2020-ban a bruttó hazai villamos energia felhasználás 45,13 TWh volt, ami 1,17%-kal alacsonyabb az előző évinél. Az import hányad a 2019-es 27,56%-ról 25,8%-ra csökkent. Az éves csúcsterhelés december 3-án volt 7095 MW értékkel, ami 10 MW-tal marad el a tavalyelőtti történelmi csúcstól. A Paksi Atomerőmű 16.054,9 GWh áramot termelt, ami kissé elmarad a 2019-es csúcsértéktől.

Sajtóhírek szerint tavaly decemberben a Magyar Állam mintegy 210 Mrd Forinttal növelte meg az MVM (új nevén MVM Energetika Zrt) jegyzett tőkéjét.

Az Országos Atomenergia Hivatal létszámhiánnyal küzd. emiatt a Paks II. létesítési engedélykérelmének elbírálásához a Hivatal vélhetően igénybe fogja venni a törvény által biztosított 3 havi hosszabbítási lehetőséget – közölte a sajtó képviselőivel Fichtinger Gyula főigazgató.

Virtuálisan szervezett tisztújító közgyűlésen Jászay Tamást választották meg a Magyar Energetikai Társaság elnökének.

 

Nemzetközi hírek

Biden USA elnök első munkanapjai során számos klímaügyi elnöki rendelkezést írt alá. Ezek értelmében az ország visszalép a párizsi klímaegyezménybe, megszüntetik a fosszilis energiahordozók állami támogatását, szövetségi területeken megtiltják a kőolaj és a földgáz kitermelését, 2030-ra megkétszerezik a tengeri szélerőművek termelését.

Az USA Energia Információs Ügynöksége szerint idén 9100 MW erőmű leállítását tervezik az Egyesült Államokban, ebből 5100 MW atomerőművi és 2700 MW szénerőművi kapacitás. Az USA-ban a múlt év végén 95 reaktorblokk volt üzemben 102 GW beépített teljesítőképességgel.

Németországban 2020-ban a villamos energia rendszer terhelése 3,2%-kal csökkent az előző évhez képest. 12%-kal csökkent a hagyományos és 4,1%-kal nőtt a megújulós áramtermelés, amely elérte a 49.3%-os arányt. Ebből 27,4%-ot képviseltek a szélerőművek és 9,7%-ot a naperőművek.

Kínában tavaly 3,1 %-kal nőtt a villamos energiafogyasztás. 2020-ban 72 GW szélerőművet és 48 GW naperőművet helyeztek üzembe. Az év végén az ázsiai országban 282 GW szél- és 253 GW naperőmű üzemelt. Ugyanakkor 0,9%-kal nőtt és széntermelés és 1,5%-kal nőtt a szénimport.

A Bloomberg New Energy Finance intézet közzétette 2021. évi előjelzését a villamos energia rendszer átalakulásával kapcsolatos beruházási ügyekben. Az előjelzés értelmében idén világviszonylatban 150 GW-tal nő a naperőművek és 84 GW-tal a szélerőművek teljesítőképessége. 4,4 millió új villany és konnektoros hybrid személygépkocsit vásárolnak, és 12 millió darab hőszivattyú kerül üzembe, 240 MW kapacitással létesülnek elektrolizálók. Ugyanakkor az intézet a lítium és kobalt drágulása miatt megemelte az akkumulátorok 2030-as egységárára vonatkozó előjelzését: a korábbi 58 USD/kWh-ról 70 USD/kWh-ra.

Vegyes hírek érkeztek januárban az Északi Áramlat-2 gázvezeték sorsáról: a szankciók ellenére az orosz tulajdonú hajó megkezdte a csövek lefektetését a dán vizeken és az illetékes német hatóság is kiadta ehhez az engedélyt a német felségterület vonatkozásában, azonban ezt környezetvédő szervezetek bíróságon megtámadták. Biden amerikai elnök elődjéhez hasonlóan állást foglalt a vezeték befejezése ellen, és a Navalnij ügy kapcsán hasonló álláspontot fogadott el az Európai Parlament is.

Üzembe helyezték a “Balkáni Áramlat”, azaz a Török Áramlat gázvezeték szerbiai szakaszát. Az átadási ünnepséget a vajdasági Boldogasszonyfán rendezték és a Gazprom megkezdte a szállításokat Szerbiába. A szerbiai vezeték 403 km hosszú.

Az EDF további fél év késedelmet és további 565 Millió GBP költségtúllépést jelentett be az angliai Hinkley Point C atomerőmű építésénél. Ezen közlés értelmében az első reaktorblokk 2026 közepére kerülhet üzembe.

A cseh kormány megegyezett az összes politikai párttal, miszerint a Dukovány-5 atomerőmű tenderen nem engedik kínai cégek részvételét. A Roszatom részvétele ügyében még nem született politikai megállapodás.

Franciaország és Anglia között újabb 320 kV-os, 1000 MW átviteli kapacitású tengeralatti egyenáramú összeköttetést helyeztek üzembe. A 700 millió GBP nagyságú beruházással 3000 MW-ra nőtt a két ország közti egyenáramú kapcsolat.

Január 8-án 14 óra után hálózati üzemzavar és rendszerbomlás történt az egységes európai villamos energia rendszerben és a balkáni (Dél-kelet európai) térség különvált az Észak-Nyugati régiótól (hazánk ide tartozott). A nyugati részen a hálózati frekvencia 49,75 Hz-re csökkent, amit kb. 5 perc alatt sikerült helyreállítani, míg a leszakadt balkáni részen 50,6 Hz értékre nőtt, amit csak másfél óra múlva tudtak vissza szabályozni. Az ENTSO-E még vizsgálja az üzemzavar kialakulásának okait.