Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Logo
Nincs bejelentkezve Belépés a B szintre
Legutóbbi módosítások Linkek
Partnerek

A világ hírei 2021 február

Hazai hírek

A MEKH közzétette a második METÁR tender eredményeit. A kiírásra összesen 272 pályázat érkezett. A “kis” kategóriában 30 nyertest hirdettek, 25 MW összes teljesítőképességgel, évi 40 GWh termeléssel, 21-23 Ft/kWh árakkal, a rendelkezésre álló támogatási összeg 37,5%-át használván fel. A “nagy” kategóriában 6 nyertes pályázó összes 185 MW teljesítőképességgel évi 302,7 GWh termeléssel 16,2-17,9 Ft/Kwh árakkal, amelyekhez nem vesznek igénybe támogatást. A pályázat sikerét a csökkenő árak mellett jelzi, hogy a támogatási keretnek csak kisebb részét kellett felhasználni.

A MEKH jóváhagyta a MAVIR új módszerrel készített 10 éves hálózatfejlesztési tervét és megkezdte az egyeztetéseket az FGSZ által benyújtott tízéves gázrendszer fejlesztési tervéről.

A Mátrai Erőmű megújítása során először az 500 MW-os gázos blokk megépítésére van szükség, ezt 2025-re kell elkészíteni, amikor is a lignitbázisú villamos energiatermelés a jelenlegi blokkokban leáll – közölték a kormányzat, az MVM Csoport és az erőmű illetékesei. Az erőmű átalakítást az EU LIFE programja 5,2 Mrd Ft-tal támogatja, de más EU források is igénybe vehetők lesznek.

Február 11-én új történelmi villamos energia rendszerterhelési csúcs született 7119 MW értékkel, ami 14 MW-tal haladta meg a z eddigi – tavaly decemberben regisztrált – csúcsot.

Az ELMŰ és az ÉMÁSZ bejelentette, hogy abba kívánják hagyni a villamos energia egyetemes szolgáltatást és ennek megfelelő kérelemmel éltek a MEKH felé. A jogszabályok szerint a tevékenység akkor szüntethető meg, ha más szolgáltató ezt vállalja, és azt a MEKH elfogadja, A Hivatal a vonatkozó felhívást közzétette. Az MVM Csoport jelezte, hogy vizsgálják a 2,2 millió fogyasztó átvételét. Az MVM Next Zrt egyébként országos egyetemes szolgáltatói engedéllyel rendelkezik.

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumban Steiner Attila váltotta Kaderják Pétert az energetikáért felelős államtitkári pozícióban. A közgazdász előzőleg az Igazságügyi Minisztérium államtitkára volt. Jelenlegi beosztásában az energia- és klímapolitikáért és a körforgásos gazdaság kifejlesztéséért felel.

 

Nemzetközi hírek

 

Az Egyesült Államok hivatalosan is visszalépett a párizsi klímaegyezménybe. A Biden adminisztráció is bejelentette a 2050-es karbonsemlegességi célt. A részletes programot és a nemzeti vállalásokat az USA kormánya várhatóan a közeljövőben bejelenti.

Tavaly nyáron a járvány következtében felére estek a széndioxid kvóta árak Európában, majd az év utolsó negyedévében növekedésnek indultak, ami az év eleje óta is folytatódott. A kvótaár februárban történelmi magasságba emelkedett, meghaladta a 40 €/t értéket.

A USA középső és déli vidékeit érő rendkívüli hidegfront (a -9 fokos hőmérséklet 25 C-kal hidegebb a februárban szokásosnál) súlyos áramellátási zavarokat okozott Texas államban, amelynek önálló -szigetüzemű – villamos energia rendszere van. A rendkívüli hideghez nem szokott, erre nem tervezett rendszerben a földgáz kutak és az erőművek rendszerei sorra lefagytak csakúgy, mint egyes szélerőművek is, ráadásul csak gyenge szél jellemezte az időjárást. A villamos energia igények 30%-kal haladták meg a rendelkezésre álló kapacitásokat. A rendszerösszeomlást sikerült elkerülni – súlyos korlátozások árán, amelyek több napig tartottak és több, mint 4 millió lakossági fogyasztót is érintettek. Csúcsban a villamos energia nagykereskedelmi ára elérte a 9000 USD/MWh értéket. Texas villamos energia rendszere 77,2 GW beépített teljesítőképességgel rendelkezik, ennek 53%-a gáztüzelésű, 23%-a szélerőmű, 14% széntüzelésű erőmű, 5% nukleáris. A lakosság 60%-a árammal fűt.

Tavaly a világ tengeri szélerőmű teljesítőképessége 6 GW-tal nőtt, ennek több, mint felét, 31 GW-ot Kínában, a második Hollandiában 1,5 GW-ot, míg a harmadik Belgiumban 703 MW-ot helyeztek üzembe. 2020 végén a globális off-shore szélerőmű kapacitás 35,2 GW volt, ennek 29%-a (10,2 GW) az Egyesült Királyság vizein működött, a második helyezett Kína 9,9 GW-tal míg a harmadik Németország 7,7 GW-tal rendelkezett.

Március 1-től az EU-ban, így hazánkban is a háztartási készülékek új típusú energiacímkézése lép hatályba. Ez első lépésben a mosó- és mosogatógépekre, a hűtőszekrényekre és a TV készülékekre vonatkozik.