Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Logo
Nincs bejelentkezve Belépés a B szintre
Legutóbbi módosítások Linkek
Partnerek

A világ hírei 2021 június

 

Hazai hírek

A MEKH az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt céget (az MVM csoport áramszolgáltatója) jelölte ki 2021 szeptember 1-től kezdődően az ELMŰ-ÉMÁSZ egyetemes szolgáltatási ügyfelei áramellátására. A már az EON csoporthoz tartozó ELMŰ-ÉMÁSZ februárban jelentette be, hogy felhagy az egyetemes szolgáltatói tevékenységgel.

Az MVM csoporthoz került a Tiszavíz Kft, amely eddig az állami vagyonkezelő tulajdonába tartozott, így a Kiskörei és a Tiszalöki vízerőművek is.

A hónap során megvalósult a másnapi árampiaci összekapcsolódás az ún. 4M régió (Csehország, Szlovákia, Magyarország és Románia) és a nyugat-európai országok nagy részét összefogó ún. Core régió között. Ez a jelentős lépés egy egységes európai árampiac létrehozása felé, amely árcsökkenést is eredményezhet a hazai piacon. A következő hónapokban megvalósulhat Bulgária és Horvátország csatlakozása is, majd a tervek szerint 2022 elején a teljes kibővített Core régióban az áramlásalapú kapacitásszámítás bevezetése. Az összekapcsolás az érintett országok rendszerirányítói, energia hatóságai és áramtőzsdéi szoros együttműködése révén valósult meg.

A kánikula beköszöntével megnövekedett a hazai áramfogyasztás és június során sorra dőltek meg a történelmi nyári rendszerterhelési csúcsok. Az eddigi legmagasabb értéket június 24-én mérte a MAVIR 6940 MW értékkel, ami alig marad el az eddigi megmagasabb (téli) rendszerterheléstől (7119 MW).

Sajtóhírek szerint előre haladt tárgyalások folynak kormányzati és vállalati szinten egy új 15 éves orosz-magyar földgázszállítási szerződés megkötéséről, amely idén október 1-ével léphet hatályba.

Süli János miniszter bejelentése értelmében a Paks II Atomerőmű reaktorblokkjai 2029-ben és 2030-ban kezdhetik meg kereskedelmi üzemüket.

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft.  (RKHT) kérelmet nyújtott be az Országos Atomenergia Hivatalhoz Bátaapáti térségében a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezését végző Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló létesítési engedélye iránt.

 

Nemzetközi hírek

 

Svájc lakossága egy országos népszavazáson elutasította az ország klímatörvény-tervezetét, miszerint 2030-ra 50%-kal kellene csökkenteni az ország 2000-hez viszonyított karbonkibocsátását. A tervezet karbon adó bevezetését is előirányozta az üzemanyagokra és a repülőjegyekre. A kormány most egy törvénytervezetet készít elő a megújuló energiatermelés és az energiahatékonyság növelése céljából.

A hónap végén az Európai Parlament korábbi jóváhagyását követően a Tanács (az uniós csúcs) is jóváhagyta, így véglegessé vált az új Európai Klímatörvény. A jogszabály kötelező jelleggel írja elő a 2050-es karbonsemlegességet az Európai Unióban, illetve a 2030-as legalább 55%-os ÜHG kibocsátáscsökkentést az 1990-es értékekhez képest. A törvény egy Klímavédelmi Tudományos Tanácsadó testület felállításáról is rendelkezik. A következő években fogják kidolgozni a 2040-es közbenső célértékeket is. A Bizottság július 14-én fogja publikálni a következő “csomagját” (“Fit for 55”)-amelyben elsősorban az új 2030-as célok elérése érdekében javasolja módosítani számos jogszabályt

Kínában az utolsó gépegység üzembe helyezésével elkészült a 10,2 GW teljesítőképességű Wudondge vízerőmű. A 12 turbinát tartalmazó erőművet 2015-ben kezdték építeni a dél-kínai Jinsha folyón. A közel 19 Mrd USD beruházással létesített vízerőmű évi 39 TWh áramot termelhet. A kínai vízerőművek összes teljesítménye jelenleg 370 GW és további 31 GW épül.

A fehéroroszországi Asztraveci Atomerőmű 1.sz. 1200 MW-os reaktorblokkja átadásra került, megkezdte a kereskedelmi üzemet.

Egy német tanulmány értelmében egyes tengeri szélerőművek túl közel épültek egymáshoz így “zavarják” egymást és emiatt csökken termelésük. A tanulmány az Északi tengerben létesült szélerőművek esetében egyes időszakokban 25%-os teljesítménycsökkenést állapított meg.

A kőolaj ára júniusban folyamatosan emelkedett, a hó végére a Brent jegyzése megközelítette a 77 USD/hordó értéket. Az OPEC tanácsa július elején dönt a termelés-visszatartás jövőjéről. Egyes elemzők belátható időn belül a 100 USD nagyságú árat is várnak.