Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Logo
Nincs bejelentkezve Belépés a B szintre
Legutóbbi módosítások Linkek
Partnerek

A világ hírei 2021 augusztus

 

Hazai hírek

 

Szíjártó Péter miniszter oroszországi tárgyalása alkalmából véglegesítették az új hosszútávú orosz-magyar földgázszállítási szerződés keretfeltételeit. A szeptember végéig megkötendő szerződés 2021. október 1-től kezdődő szállításokra 15 éven keresztül évi 4,5 Mrd köbméterre vonatkozik, E mennyiségből 3,5 Mrd km az új déli útvonalon, a további 1 Mrd m3 Ausztrián keresztül fog érkezni. Az árazási feltételeket nem hozták nyilvánosságra.

A MEKH közzétette a harmadik METÁR tender bontási eredményeit. A pályázaton jelentős túljelentkezés volt tapasztalható, a meghirdetett összesen 300 GWh éves mennyiségre 1009 GWh ajánlat érkezett, ami 629 MW beépített teljesítménynek felel meg. Kedvezően alakultak az ajánlati árak is: a beadott pályázatok átlagos ajánlati ára 18,41 Ft/kWh volt, ami alacsonyabb az első két tenderénél. Eredményhirdetés október-novemberre várható.

Több korábbi tranzakció augusztus végi lezárása eredményeképpen szeptember 1-től jelentős változások történnek a hazai áramszolgáltatók körében. Szeptember 1-től az MVM csoporthoz került az ÉMÁSZ Áramhálózati Zrt, az OPUS Csoporthoz került a Tiszántúli Áramhálózati Zrt. A MEKH korábbi kijelölő határozata alapján szeptember 1-től az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt vette át az ELMŰ-ÉMÁSZ egyetemes szolgáltatásban vételező fogyasztóit.

 

Nemzetközi hírek

 

Az USA Energia Információs Ügynöksége (EIA) adatai szerint az Egyesült Államokban is intenzíven bővülnek az akkumulátoros tároló kapacitások. Az 1 MW-nél nagyobb, hálózatra kapcsolt jelenleg működő tárolók összesen 2400 MW kapacitást jelentenek, 2023 végéig további 10.000 MW létesül.

A Biden adminisztráció járvány utáni 1000 Mrd USD nagyságú állami infrastruktúra beruházási tervét a Szenátus nagy többséggel elfogadta. A tervből 73 Mrd USD értékben támogatnak   energetikai beruházási célokat, elsősorban a hálózatoknak a megújulók befogadására alkalmassá tétele érdekében, illetve az elektromos gépjármű töltőhálózatok kiépítése céljából. A teljes program többi része a közutak, vasutak, hidak rekonstrukciójára, illetve a szélessávú internet kiépítésére vonatkozik.

Az augusztusi napos és egyidejűleg szeles európai időjárás feltételei mellett megnövekedett a nap- és szélerőművek energiatermelése Európában. A csúcsértéket augusztus 17-én értékel 123 GW értékkel. Ez a korábbi hónaphoz képest a tőzsdei áramárak csökkentését eredményezte, az átlagos napi érték a német piacon 75 €/MWh ra értékre csökkent a július átlagos 81€/MWh-hoz képest. Ugyanakkor ez nem állítja meg a hónapok óta tapasztalható ár növekedéseket, jelenleg a téli hónapokra már 100 €/MWh körüli jegyzések jellemzőek. A hónap végén az európai széndioxid kvótaár rekordmagasba emelkedett, elérte a 60€/t értéket.

Xi kínai elnök tavalyi bejelentését követően, amelynek értelmében   2060-ra tervezik elérni a karbonsemlegességet, bevezették az ázsiai ország saját kvótakereskedelmi rendszerét és bejelentették, hogy a jelenleg futó, 2025 végéig tartó  ötéves nemzetgazdasági tervezési időszak lejártát követően megkezdik a széntüzelésű erőművek fokozatos kivezetését.

Az RWE vezető közgazdásza a Bloomberg hírügynökségnek adott interjújában annak a reményének adott hangot, hogy a közelgő választások után felálló új német kormány felül fogja vizsgálni az energiapolitika néhány célszámát. A szakértő szerint a német szén- és atomerőművek erőltetett ütemű leállítását nem követik az új megújulós beruházások, amelyek fejlesztése egyre több nehézségbe ütközik Németországban, s ha a helyzet nem változik, már a következő években is áramszünetekre kell számítani, mivel a szomszédos országok hasonló programjai miatt az import is korlátokba ütközhet.

A dél-afrikai energia hatóság jóváhagyott egy atomerőmű építési programot, amelynek értelmében 2030-ig 2500 MW új atomerőművet építenek az országban. A Dél-Afrikai Köztársaság az egyetlen állam az afrikai kontinensen, ahol atomerőmű üzemel: a Fokváros közelében található kétblokkos Koeberg Atomerőmű reaktorblokkjait 1984-85-ben helyezték üzembe, jelenlegi engedélyük 2024-ig van érvényben.