Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Logo
Nincs bejelentkezve Belépés a B szintre
Legutóbbi módosítások Linkek
Partnerek

A világ hírei 2021 november

 

Hazai Hírek

 

 A MEKH meghirdette a legújabb METÁR tendert. A kiírás értelében a “kis” kategóriában (5-20 MW között) max. 30 GWh/év mennyiségre legfeljebb 600 millió Ft/év támogatás adható, míg a nagyobbik kategóriában (20-50 MW) 840 GWh/ év maximális mennyiségre 16.400 millió Ft támogatás adható. A pályázatok benyújtási határideje december 13.

Az árampiaci árválság első hazai áldozata lett a JAS Budapest Zrt, amely kénytelen volt bejelenteni szabadpiaci áramkereskedői tevékenységének megszüntetését. A MEKH az egyetemes szolgáltatásra jogosult JAS fogyasztók ellátására az MVM Next áramszolgáltatót jelölte ki.

A Paks II Zrt benyújtotta az OAH részére a Paks II reaktorblokk reaktortartályainak gyártási engedélykérelmét.

 

Nemzetközi Hírek

 

A hónap közepén véget ért Glasgowban az ENSZ klímakonferenciája, a COP-26. A konferencia értékelése meglehetősen ellentmondásos. Jelentős eredményként értékelik, hogy célként a 1,5 C-os felmelegedési határ megerősítést nyert, megállapodtak egy pénzügyi alap létrehozásában és abban, hogy 2030-ra megszűnik az erdőirtás a Földön. Ugyanakkor a széntüzelés megszüntetésében az országok nem tudtak megállapodni, mindössze a szénfelhasználás fokozatos csökkentésében. Az glasgow-i egyezmény értelmében az országok 2022 végéig újabb vállalásokat tesznek a klímavédelem érdekében.

Novemberben nem történt érdemi változás az energiahordozók piacain. Némi volatilitás mellett a gáz és az áram ára az előző havi szinteken maradt, a széndioxid kvótaár viszont egyenletesen tovább növekedett és a hónap végére elérte a 73 €/tonna értéket az európai piacokon. Az olajárak a hónap végén csökkeni kezdtek, egyrészt az új koronavírus mutáns felfedezése, másrészt az USA, Kína és Japán egyeztetett döntése miatt a stratégiai olajkészletek egy részének piacra viteléről. A hó végén a Brent jegyzése 71 USD/hordó alá csökkent.

A ROMGAZ állami vállalat megállapodott az amerikai ExxonMobil céggel a fekete-tengeri Neptun földgázmező 50%-os tulajdonrészének megvásárlásáról. A román cég valamivel 1 milliárd USD feletti árat fizet a részesedésért. A mező másik tulajdonosa az osztrák OMV cég.

 

Az EON bejelentette, hogy a következő 5 évben 27 Mrd € összegű fejlesztéseket hajt végre az energia átmenet érdekében, elsősorban villamos energia és gáz elosztóhálózatain, illetve villamos töltőállomások és lakossági napelemes létesítmények beruházásával. A másik nagy német cég az RWE 2030-ig 50 GW megújulós kapacitás létrehozására 50 Mrd € összeget tervez invesztálni.

Kiszivárgott hírek szerint az Európai Bizottság még decemberben a “zöld” finanszírozásra alkalmasnak fogja nyilvánítani az atomenergiát és – bizonyos esetekben – a földgázt is.

Az új német kormány megalakulását megalapozó koalíciós megállapodásban még az eddigieknél is erősebben szerepel a klímavédelem. A dokumentum értelmében a szénerőművek leállítását előre hozzák az eddigi 2038-ról 2030-ra, a villamos energiatermelésben a megújulók arányát 2030-ra az eddigi tervekben szereplő 65%-ról 80%-ra növelnék, a 2030-ra az eddig tervezettnél kétszer annyi naperőmű működne 200 GW teljesítóképességgel, másfélszer annyi szélerőmű 30 GW teljesítménnyel és az elektrolizálók nagyságát is az eddigi előirányzat kétszeresére, 10 GW-ra emelnék.