Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Logo
Nincs bejelentkezve Belépés a B szintre
Legutóbbi módosítások Linkek
Partnerek

A világ hírei 2022 március

 

Hazai hírek 

 

A MEKH adatszolgáltatása szerint a múlt év végén hazánkban a háztartási kiserőművek összes beépített teljesítőképessége 1127 MW volt, ezek 98%-a naperőmű.

A MEKH a hónap elején – még ez előző kiírás beadási határideje előtt – újabb METÁR tendert tett közzé. Ebben a “kis” kategóriában (1-20 MW) 144 GWh/év, a “nagy” kategóriában (20-50 MW) 720 GWh/év megújulós termelésre lehet pályázni. Újdonság, hogy a beépített PV teljesítőképesség 10%-a mértékéig a pályázóknak akkumulátoros tárolót is építeni kell – nem feltétlenül a naperőmű telephelyén.

 

Nemzetközi hírek

 

Márciusban az energia válsághelyzet és az ukrajnai háború uralta az európai energetikai híreket. Az energiahordozók, illetve a kvótaárak változatlanul magasak voltak, különösen az olajár emelkedett ebben a hónapban. Az tőzsdei árak igencsak volatilisan mozogtak, az ukrajnai orosz agresszió, illetve az erre adott nyugati szankciók hírei függvényében. A hónap végén Németország és Ausztria is bevezette a fölgázellátási vészhelyzet első fokozatát, amelyek egyelőre inkább figyelmeztető jellegűek és főképp monitorozó lépéseket tartalmaznak.

 

Az Európai Bizottság március 8-án egy “Repower EU” c. dokumentumot tett közzé, amelyben az egyoldalú orosz földgáz függőség felszámolására tesz javaslatokat.  A javaslat szerint ez év végére 2/3-addal lehetne csökkenteni az orosz földgáz kitettséget az LNG szállítások és a nem orosz csővezetéki szállítások maximálasan lehetséges mértékének kihasználásával, a biometán és a zöld hidrogén termelés és import felfuttatásával,  a megújulós energiatermelés felpörgetésével, az energiahatékonysági erőfeszítések megsokszorozásával, a villamosítási programok meggyorsításával, különösen a fűtés-hűtés és távfűtés terén a hőszivattyús megoldások gyors elterjesztésével. A javaslat olyan jogszabály előkészítési tervet is tartalmaz, miszerint minden év október 1-ig valamennyi tagország földgáz tárolóinak 90%-os töltöttséggel kell rendelkeznie és előirányozza az EU országok önkéntes közös földgáz, LNG és hidrogén beszerzésének megszervezését.  Az EB szerint 2027-re lehetne megszüntetni az orosz földgáz használatát. A Nemzetközi Energia Ügynökség is előállt egy 10 pontos javaslattal, hogyan lehetne az EU orosz gázfüggőségét radikálisan csökkenteni.

Az immár tartóssá váló magas villamos energia és földgáz árak miatt egyre több ország jelentett be különböző árkorlátozó, árszabályozási, illetve kompenzációs intézkedéseket. A hónap vége előtt tartott újabb EU csúcson az állam- és kormányfők nem tudtak megegyezésre jutni a szükséges lépésekről. Az Európai Bizottság tovább vizsgálja a kérdést és az európai földgázpiacon kialakult helyzetet is kivizsgálja, mennyiben felelősök orosz cégek spekulációi a kialakult helyzetért. A csúcs alkalmával az EB vezetői megállapodtak Biden amerikai elnökkel, miszerint az USA 2030-ig évi 50 Mrd köbméter földgáznak megfelelő LNG szállítmányokat biztosít Európa részére.

A válsághelyzet következtében a belga kormány módosította az atomerőmű leállítási programot, a 2025-ben bezárásra ítélt utolsó két belga reaktorblokk, a Tihange 3 és Doel 4 további 10 évig, azaz 2035 végéig maradhat üzemben. Ugyanakkor a finn kormány bejelentette, hogy leállítják a Fennovoima (Hanhikivi) orosz reaktorblokk engedélyezési eljárását és nem adják ki a létesítési engedélyt.

A cseh CEZ cég meghirdette a Dukovany II Atomerőmű tenderét. A meghívásos pályázaton 3 cég vehet részt: a Westinghouse, az EDF és a koreai KHNP. Az előminősítésen indult Roszatomot és a kínai CGN céget politikai okból kizárták. A pályázóknak az előzetes ajánlatot ez év novemberre, a véglegeset 20 hónappal később kell benyújtaniuk. A szerződés aláírását 2024-re, a blokk üzembe helyezését 2036-ra tervezik. A Dukovany Atomerőműben 4 db VVER-440 blokk működik, amelyeket 1985-87 között adtak át és meghosszabbított élettartamuk 2045-47 között jár le.

Március 16 az ukrán és a moldovai villamos energia rendszerek vészhelyzeti módon összekapcsolódtak a Kontinentális Európai Villamosenergia Rendszerrel. A két ország villamos energia rendszereinek az ENTSO-E rendszerhez való csatlakozási projektje egyébként már 2017 óta volt folyamatban.

A finn FORTUM cég a VVER-440 es blokkokkal működő Loviisai Atomerőmű (2×496 MW) élettartamának 2050-ig történő meghosszabbítását kezdeményezte a nukleáris felügyeleti hatóságnál.

A német szövetségi állami fejlesztési bank (KfW) a holland Gasunie állami tulajdonú gázszolgáltatóval és az RWE-vel megállapodott egy az északi tenger partján Brunsbüttelnél építendő évi 8 Mrd m3 visszagázosító kapacitású LNG terminál építéséről.  A létesítmény 50%-os tulajdona a német szövetségi államé lesz, az üzemeltetést a Gasunie látja el, s az később alkalmassá tehető lesz zöld hidrogén származékok, pl. ammónia kezelésére.

Március 12-én párhuzamosan kapcsolták a finn Olkiluoto Atomerőmű 1600 MW-os EPR reaktorblokkját. A kereskedelmi üzem megkezdését 4 hónapos próbaüzemet követően júliusra tervezik. Az Oilkulotoi reaktorblokk a harmadik üzembe helyzet EPR egység. Az első kettőt a kínai Taishan atomerőműben helyezték üzembe 2018-ban, illetve 2019-ben. Jelenleg további három ilyen reaktorblokk áll építés alatt (zárójelben a tervezett üzembe helyezés), a franciaországi Flamanville-3 (2023) és  két blokk az angliai Hinkley Point C atomerőműben (2026, ill. 2027).