Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Logo
Nincs bejelentkezve Belépés a B szintre
Legutóbbi módosítások Linkek
Partnerek

A világ hírei 2022 május

 

Hazai hírek

 

A MAVIR az elosztóhálózati engedélyesekkel közös közleményt tett közzé május 2-án a NAF és a NAF/KÖF transzformátorkörzetekben időjárásfüggő erőművek csatlakozására felajánlható kapacitásokról. Ezek értéke országosan 0 MVA.  A jelenlegi helyzetben csak egyedi eljárás alapján, bizonyos kiegészítő feltételek vállalása esetén lesz lehetséges új naperőművek csatlakoztatása, A közleményt a VET közelmúltbeli módosítása alapján adták ki az engedélyesek, akik megjegyzik, hogy a naperőművek összes beépített kapacitás hazánkban meghaladta a 3000 MW értéket.

Az OAH kiadta a Paks I és Paks II atomerőművek között, a Paks I blokkok megvédését szolgáló 32 mély, 1 m széles és 2,5 km hosszú résfal építési engedélyét.

A májusban felállt új kormányzati struktúrában az MVM Csoport állami tulajdonosi felügyelete a TIM alá került, míg a Paks II beruházás a KKM alá, ahol Süli János államtitkárként végzi tovább a projekt felügyeletét.

 

Nemzetközi hírek

A hónap közepén az Európai Bizottság kiadta a RePower EU kommunikációt, amely az Unió orosz fosszilis energiáktól való függetlenedését tűzi ki fő céljául. A terv az orosz fosszilis energia szállítások 2/3-ad való csökkentését tűzi ki célul ez év végére, illetve teljes megszüntetésüket 2027-re. A terv a “Fit for 55” csomagban foglalt 2030-as célok további emelését tartalmazza:

A terv ezenkívül az orosz nukleáris fűtőanyagok kiváltására is tartalmaz elképzelést és egy 300 Mrd € forrást is kilátásba helyez az orosz energiáktól való függetlenedés támogatására.

 

A ROMGAZ állami társaság aláírta a fekete-tengeri Neptun Deep projekt vásárlási szerződését az ExxonMobil céggel. A vételár 1.06 Mrd USD. A hó végén a román parlament is jóváhagyta a fekete-tengeri kitermeléssel foglalkozó törvény módosítását.

A finn Fennovoima cég (amelynek 33%-ban a Roszatom is tulajdonosa) felmondta a Roszatom leányvállalatával a Hanhikivi Atomerőmű építésére vonatkozó EPC szerződést – projekt késedelmére hivatkozva. A cég a hó végén a blokk létesítési engedélykérelmét is visszavonta a finn hatóságnál. A Roszatom sajnálkozását fejezte ki a lépés miatt.

A német kormány négy úszó LNG terminál létesítéséről, ill. bérléséről döntött. Két 7,5 Mrd m3/év kapacitású visszagázosítót Wilhelmshaven kikötője közelében telepítik, ezek jövőre elkezdhetik működésüket, üzemeltetésüket az UNIPER látja el. A másik két létesítmény évi 10-14 Mrd m3/év kapacitással később épül meg az RWE üzemeltetésében.

Az EDF az angliai Hinkley Point C atomerőmű építésének további csúszását jelentette be – a COVID járvány miatti nehézségekre hivatkozva. A 2 db EPR reaktorblokkal épülő létesítményben az első blokk első párhuzamos kapcsolását jelenleg 2027 júniusra jelezték. A két blokk beruházási költségét most 25-26 Mrd £-ra becsülik.

Németország, Dánia, Hollandia és Belgium az Északi tengeren egy hatalmas szélerőmű park létesítéséről állapodott meg kormányközi szinten.  Ebből 2030-ra 65 GW, 2050-re 150 GW kapacitást kívánnak elérni. Dánia egy off-shore szélerőműben állítja fel a világ legnagyobb 15 MW-os szélturbináját.

A hó végi EU csúcs olajembargós döntését követően hónap utolsó napján az olajár meghaladta a 120 USD/hordó értéket.

A lengyel kormány – elsődlegesen Csehország és Szlovákia ellátásának céljából – egy új úszó LNG terminál létesítését tervezi. Az évi 6 Mrd m3 kapacitású visszagázosító Gdansk kikötője körzetében létesülne. A már több éve működő 5 Mrd m3 kapacitású Swinoujscie terminál jövőre 8.3 Mrd m3-re bővül.