Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Logo
Nincs bejelentkezve Belépés a B szintre
Legutóbbi módosítások Linkek
Partnerek

A világ hírei 2022 június

 

 

Hazai hírek

 

A MEKH és a MAVIR is közzétette a 2021 évi villamosenergia adatokat, illetve statisztikát. Ezek az érintett szervezetek honlapjain elérhetők.

Kormányrendelet értelmében augusztus 1-ével módosul a villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatásra jogosultak köre. A lakossági fogyasztók mellett az év végéig a mikrovállalkozások részesülhetnek egyetemes szolgáltatásban a rendeletben meghatározott feltételek mellett, ill. mértékig.

Egy kormányrendelet értelmében földgázellátási vészhelyzet esetén egyes energetikai vállalatok, kiemelten az FGSZ Zrt állami felügyelet alá kerülhet. Ez eseteben a tulajdonosi jogokat a TIM miniszter gyakorolja.

Palkovics László TIM miniszter bejelentette, hogy a kormány támogatja a Paksi Atomerőmű 1-4 blokkjai élettartamának további 10-20 évvel történő meghosszabbítását. A program részleteiről kormányelőterjesztés készül.

A hónap utolsó napján üzembe helyezték a Hévíz-Cirkovce 400 kV-os távvezetéket. Ezáltal hazánk és Szlovénia villamos energia rendszerei között létrejött a közvetlen alaphálózati kapcsolat.

Az MVM Csoport új, 28,8 MW-os naperőművet épít Debrecenben. A 11,5 Mrd Ft nagyságú beruházási költség több, mint 1/3-át EU forrásból fedezik. A tervek szerint az erőmű még idén elkészül.

 

Nemzetközi hírek

 

A hónap eleje óta a GAZPROM – karbantartásokra hivatkozva – jelentősen (50%-körüli értékben) visszafogta egyes országokba történő szállításait, mind Szlovákia ill. Németország irányába, ideértve az Északi Áramlat I vezetéken történő szállításokat is. A lépés mögött többnyire politikai szándékot látnak. Fatih Birol IEA főigazgató szerint Európának fel kell készülni arra, hogy az oroszok teljesen leállítják a gázszállításokat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a meglévő forrásokból ill. LNG szállításokkal nem lehet a kieső orosz földgázt pótolni. Több ország a szénerőművek termelésének fokozását, illetve leállított szénerőművek újraindítását tervezi. Németországban meghirdették a földgázellátási vészhelyzet II. fokozatát. A német kormány mintegy 10.000 MW leállított szénerőmű (többnyire ligniterőmű) újraindítását tervezi és 15 milliárd € állami hitelt nyújt gázipari vállalkozásoknak a gáztárolás finanszírozására, lehetővé téve a megemelt árak érvényesítését a fogyasztóknál. Ausztriában a 2020 tavaszán leállított 240 MW-os Mellachi erőmű újraindítását tervezik.

A fenti körülmények miatt a földgázárak tovább növekedtek júniusban, a hónap végén a TTF jegyzése144,5 €/MWh értéket ért el. Az EU Energiaügyi Tanácsán a tagországok megállapodtak, hogy novemberre au európai gáztárolókban 80%-os töltöttséget kell elérni. Június végére ez az érték átlagosan megközelítette a 60%-ot.

 

13 országot – köztük hazánkat – érintően június 8-tól megvalósult a kontinentális európai másnapi árampiacok áramlás alapú összekapcsolása. Az érintett régió Franciaországtól Romániáig terjedően  a legtöbb ENTSO-E rendszerében működő villamos energia rendszerre kiterjed.

A márciusi vészhelyzeti szinkronizálást követően az elvégzett munka eredményeképpen az ENTSO-E június 30-tól lehetővé tette az egységes piaci áramkereskedést Ukrajnával és Moldáviával – egyelőre csak az ukrán-román metszéken.

A horvát kormány mérlegeli a Krk sziget melletti LNG terminál kapacitásának megduplázását. Ez esetben a létesítmény évi 6 Mrd köbméter földgáz visszagázosítására lesz alkalmas.

A finn FORTUM és Gasgrid cégek egy úszó LNG terminált létesítenek a Balti tengeren Helsinki körzetében. A már e télen üzembe helyezni tervezett visszagázosító évi 5,2 Mrd m3 kapacitású lesz, és Finnország évi kb. 2,5 Mrd m3-es igénye mellett Észtország gázigényét is ellátja, A Gazprom a közelmúltban megszüntette a szállításokat Finnországba.

A cseh CEZ villamos társaság megvásárolja a SKODA atomenergetikai gépgyártó vállalat részvényeit az eddigi orosz tulajdonosától, amely a Gazprombank leányvállalata. Ezáltal elkerülhető, hogy a cég embargó alá essen.

Az EU által a hónap elején elrendelt orosz olajembargó kapcsán az OPEC+ államok (OPEC tagok+ azon kívüli országok, Oroszországot is beleértve) megállapodtak, hogy a nyári hónapokban 50%-kal növelik kitermelésük napi csúcsértékét (napi 432 ezer hordóról 648 ezer hordóra) Így júliusban az OPEC államok összesen 26,3 millió hordó/nap, a nem OPEC tagok összesen 16, 9 millió hordó/nap (ebből Oroszország 10,8 millió hordó/nap) míg az OPEC + összesen 42,6 millió hordó/nap mennyiséget termelhet ki. Az európai olajárak – némi volatilitás mellett kisebb mértékben csökkentek júniusban és 110 USD/hordó szinten zártak.

Kína 2025-re az országban termelt villamos energia 33%-át kívánja megújuló bázison előállítani. 2020-ban ez az arány 28,8 % volt. Kínában a múlt év végén a 1 TW megújulós termelő működött: 391 GW vízerőmű,328 GW szélerőmű és 307 GW fotovoltaikus erőmű

A francia határhoz közeli svájci Valais tartományban üzembe helyezték a Nant de Drance szivattyús-tározós erőművet. A 900 MW-os, 6 db 150 MW-os egységből álló erőmű fő tulajdonosai az Alpiq (39%) és a svájci szövetségi vasutak (36%). Az erőmű 20 GWh tárolására alkalmas.