Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Logo
Nincs bejelentkezve Belépés a B szintre
Legutóbbi módosítások Linkek
Partnerek

Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetésben részesült dr. Kiss Csaba az ETE elnöke

Dr. Kiss Csaba több mint 30 évnyi nemzetközi és hazai tapasztalattal rendelkezik a villamosenergia-iparban erőművek üzemeltetésében és fejlesztésében.
Pályafutását az MVM Tröszt csoporthoz tartozó Borsodi Hőerőműben kezdte 1986-ban, majd 1996-tól az erőmű privatizációját követőn az AES Corporation-nél folytatta nemzetközi karrierjét.
1996 és 1999 között mint projekt fejlesztési igazgató dolgozott biomassza, CFB szén és CCGT gáz erőművek fejlesztésén az USA-ban, Brazíliában, Magyarországon és egyéb európai AES projektekben.

1999 óta ügyvezető igazgatója volt különböző típusú erőműveknek, többek között, az AES Borsodi, az AES Tiszapalkonya magyarországi erőműveknek, majd két évig Olaszországban is vezette az AES Ottana erőművét.
Energiatermelési igazgatója volt az E.ON Hungária Zrt. magyarországi erőműveinek.
Pályája során az Alstom, majd GE Energy Zrt. erőműszervíz üzletág magyarországi ügyvezető igazgatója volt, valamint a Paks II. Zrt. vezérigazgató tanácsadói feladatát is ellátta.

2018-ban csatlakozott az MVM Zrt-hez műszaki vezérigazgató-helyettesként.
Irányítása alatt kezdődött el a fosszilis energiatermelő és a műszaki szolgáltató társaságok integrációja, illetve a területéhez tartozó társasági portfólió optimalizációja,
a megújuló energiatermelési üzletág fejlesztése, illetve az új, CCGT technológiára épülő erőműfejlesztési projektek megalapozása.
2020-tól az MVM Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese. 2022. novembere és 2023. májusa között ellátta az MVM Mátra Energia Zrt. és az MVM Balance Zrt. vezérigazgatói feladatait, majd, azt követően ismét az MVM Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese.

Mérés és automatizálási diplomáját követően MBA diplomáját az angliai Buckinghamshire Chilterns University College-ban szerezte International Finance területen, 2006-ban.
A műszaki tudományok doktora lett, Ph.D. diplomáját a bécsi University of Technology egyetem termodinamikai tanszékén szerezte 2011-ben.
Doktori értekezésében a magyar villamosenergia-ipar széndioxid csökkentés módjait, kiemelten a CCS technológiák alkalmazásának lehetőségeit kutatta.

Több külföldi és hazai tudományos szervezet vezető tisztségviselője, mint a brüsszeli NuclearEurope igazgatóság tagja, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület és a Magyar Atomfórum Egyesület elnöke.