Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Logo
Nincs bejelentkezve Belépés a B szintre
Legutóbbi módosítások Linkek
Partnerek

Wiegand Győző emlékére

 

Wiegand Győző

az ETE tiszteletbeli elnökének emlékére

 

Július elején kaptuk a szomorú hírt, hogy a magyar energetika meghatározó alakja, Egyesületünk tiszteletbeli elnöke elhunyt.

A 70 éves Energiagazdálkodási Tudományos Egyesületnek sok régi hűséges, aktív tagja van. Kiemelkedett azonban közülük Wiegand Győző, aki 1966 óta tagja és 1982-től tisztségviselője az Egyesületnek. 1982-ben választották főtitkár-helyettessé, majd 1986-ban főtitkárrá. A főtitkári feladatokat 15 évig látta el, majd 2001-től az Egyesület elnökhelyettese volt. Társadalmi munkában Ő volt az egyesület ügyvezető elnökhelyettese. Munkássága elismeréseként, eredményes egyesületi tevékenységéért Szikla Géza-díjban, Szabó Imre-díjban, Kerényi A. Ödön-díjban és MTESZ-díjban részesült. 2008-ban Eötvös Lóránd-díjat kapott. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szenátusa 2008-ban arany diploma adományozásával ismerte el értékes mérnöki tevékenységét. Wiegand Győző évtizedeken keresztül szervezője, résztvevője volt az ETE szakmai rendezvényeinek. Közre működött az 1982-ben megalakult Szenior Klub létrehozásában. Sok éven keresztül őt kérték fel a Klub őszi programja keretében az indító előadás és a konzultáció megtartására.

Az ETE 2022. évi tisztújító küldöttközgyűlése Wiegand Győzőt az ETE tiszteletbeli elnökévé választotta. Amíg egészsége azt lehetővé tette, részt vett az Egyesület életében, tevékenységében.

Wiegand Győző, okleveles villamosmérnök, a magyar energiaipar egyik meghatározó személyisége 1934. december 10-én született Budapesten. Elemi iskoláit a háború alatt Újpesten végezte. A háború után, 1945-ben a Lónyai utcai Református Gimnáziumban folytatta a tanulást, ahol hét évet járt. Az iskolát 1952-ben államosították, így az érettségi előtti utolsó évben az újpesti Könyves Kálmán Gimnáziumba került. 1953-ban itt érettségizett. Egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem fizikusi szakán kezdte, majd két évfolyam elvégzése után a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán folytatta. 1958-ban itt szerzett villamosmérnöki oklevelet. Később levelezőként a Műegyetemen a hőerőmű gépész szakot is elvégezte.

Frissen végzett mérnökként az Erőmű Trösztnél kezdett dolgozni, ahonnan egy év üzemi gyakorlatra az Újpesti Erőműhöz helyezték ki. Ennek letelte után két évig a Tröszt hőtechnikai szolgálatánál dolgozott, majd az akkor épülő Oroszlányi Hőerőműnél kapott osztályvezetői állást. Az erőmű üzembe helyezését követően, 1962-ben, – mint már gyakorlati tapasztalatokat szerzett fiatal szakembert, – a Nehézipari Minisztériumban alkalmazták csoportvezető főmérnöki munkakörben. Itt dolgozott 1973-ig, az első időszakban a villamosenergia ipar távlati tervezésével foglalkozott, majd Szili Géza energetikai miniszterhelyettes műszaki titkára – mai szóhasználattal kabinet főnöke – volt. A minisztériumban módja volt megismerni a villamosenergia-ipar, illetve az egész energiaipar működésének és fejlesztésének szinte minden lényeges kérdését.

1973-ban kinevezték az Állami Energetikai és Energiabiztonságtechnikai Felügyelet (ÁEEF) főmérnökének. 1978-tól az intézmény igazgató-helyettese lett, 1979-től 1991-ig 12 éven keresztül ő volt az intézmény igazgatója.

Ez a szervezet foglalkozott abban az időszakban az ország energia tervezésével, energiagazdálkodásával, készítette az energia mérlegeket, energia statisztikát, vizsgálta és ellenőrizte az energetikában működő veszélyes berendezéseket, köztük az akkor épülő Paksi Atomerőművet is. A nukleáris biztonságtechnikai felügyelet létrehozása és működésének megszervezése az ő irányításával történt. Az atomerőmű sikeres üzembe helyezéséért és biztonságos működéséért magas kormánykitüntetésben részesült.

1991-től 2000-ig a független intézménnyé alakult Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Főfelügyeletének vezetője volt.

1985-től tagja volt az MVM Tröszt Felügyelő Bizottságának, majd a Távfűtő Művek Felügyelő Bizottságának. 1994–1999 között a MOL, 2002–2005 között a Magyar Villamos Művek Rt. Igazgatóságának, később a Mavir Zrt. Igazgatóságának volt tagja.

Wiegand Győző szakmai tevékenységét az energetika területén fejtette ki. Mind a villamos energetika, mind az olaj- és gázipar, az energiagazdálkodás, valamint az atomenergetika területeivel több éven keresztül foglalkozott, e szakterületeken számos publikációja jelent meg, s nagyszámú előadást tartott.

Halála pótolhatatlan veszteség mind a magyar energetika, mind Egyesületünk számára. Wiegand Győző nevét csupa nagybetűkkel írjuk be az ETE történelem könyvébe.

Emlékét örökké megőrizzük! És köszönünk mindent!